Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Najważniejsze składniki mleka

analityka mleka
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Mleko to składnik pochodzenia naturalnego, bez którego wielu ludzi nie wyobraża sobie codziennej diety. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin. Czas poznać dokładny skład mleka i dowiedzieć się, co sprawia, że jest to substancja korzystna dla zdrowia. Co warto wiedzieć o tym napoju? W jaki sposób można przeanalizować go jeszcze dokładniej?

Skład mleka – najważniejsze informacje

Mleko to produkt o wysokich walorach odżywczych i strawialny nie tylko dla dzieci, ale również dla osób dorosłych. Jego skład jest warunkowany genetycznie i środowiskowo – od tych czynników zależy między innymi ilość (zawartość procentowa) określonych komponentów oraz ich rodzaj.

W mleku zawarte są liczne związki azotowe, do których należą:

  • kazeina (75–80%),  
  • białka serwatkowe (15–20%),
  • związki azotowe niebiałkowe (5%).

To pierwsze to najważniejsze białko mleka (80% wszystkich białek). W jego składzie elementarnym znajduje się między innymi węgiel, wodór, azot, siarka i fosfor. Kazeina występuje w mleku w postaci miceli tworzących roztwór koloidalny, co usprawnia wiązanie wody, jonów, laktozy i enzymów – tłumaczy ekspert z firmy TOMLAB K. Tomera Sp.k.

Wśród pozostałych składników naukowcy wymieniają jeszcze inne białka, czyli albuminy (bogate w lizynę) oraz immunoglobuliny trzech typów. Warto wiedzieć, że w jednym litrze mleka można znaleźć aż do 30 g białka.

Cenne pierwiastki

W mleku występują również pierwiastki w dużym stężeniu, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu, czyli magnez i potas. Ten pierwszy przyczynia się do syntezy białkowej oraz syntezy DNA i odpowiada za większość procesów zachodzących w komórce. Jego niedobór może skutkować bólami głowy, bezsennością i skurczami.

Z kolei potas odpowiada za przekazywanie przez komórki impulsów elektrycznych. Tym samym wspiera utrzymywanie optymalnego ciśnienia krwi i napięcia mięśni.

Ponadto nie można zapominać o pierwiastku, który jako pierwszy przychodzi na myśl na hasło „mleko”, czyli o wapniu. Bierze on udział w budowie kości i zębów oraz w licznych procesach metabolicznych. Wspiera między innymi budowę hormonów i przewodnictwo bodźców nerwowych.

Witaminy sprzyjające zdrowiu

Dla odpowiedniego wchłaniania się wapnia niezbędna jest witamina D, którą także można znaleźć w mleku. Ponadto trzeba wspomnieć o witaminach z grupy B, które korzystnie wpływają na odporność organizmu, a także wspierają układ nerwowy i pracę przewodu pokarmowego.

Inną „mleczną” witaminą jest witamina A, która poprawia jakość widzenia (oddziałuje na pręciki oka) oraz witamina E o działaniu antyoksydacyjnym, która działa zapobiegawczo w przypadku zagrożenia problemami z krążeniem. Jeszcze innym cennym komponentem jest witamina K, która zapewnia właściwe krzepnięcie krwi.

Analiza składu mleka

W jaki sposób można zbadać, jaki jest rzeczywisty skład konkretnej porcji mleka? Z pomocą przychodzą nowoczesne metody laboratoryjne.

Mowa tutaj o usłudze, jaką jest analityka mleka. Są to badania określające zawartość procentową określonych komponentów oraz przydatność płynu do spożycia. W ten sposób można ustalić zawartość w produkcie tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy i wody.

Jeśli więc ma się jakiekolwiek wątpliwości do co jakości lub pochodzenia substancji, warto rozważyć taką metodę diagnostyczną.