Ogródki gastronomiczne to miejsca, które chętnie wybieramy w celu zjedzenia posiłku, zamiast wnętrz restauracji czy barów. Jednak nadal większość z nas kojarzy je jedynie z ciepłymi porami roku. Okazuje się, że technologia pozwala nam na cieszenie się ze stołowania się na świeżym powietrzu również w chłodniejsze – jesienne czy zimowe dni.
Promienniki podczerwieni można określić jako skuteczne rozwiązanie wszelkich problemów związanych z niską temperaturą. Urządzenia te są bardzo tanie w eksploatacji, a jednocześnie proekologiczne. Ich stosowanie nie jest w najmniejszym stopniu szkodliwe dla człowieka i otoczenia. Z punktu widzenia właścicieli lokali jest to dodatkowy atut związany z przyciąganiem klientów. Nie od dziś bowiem wiadomo, że ogródki gastronomiczne są chętnie wybierane, a zapewnienie w nich komfortowych warunków w chłodniejsze dni, z pewnością zostanie docenione.
Ogrzewanie ogródków gastronomicznych
Częstą praktyką jest ogrzewanie ogródków gastronomicznych z wykorzystaniem gazowych parasoli grzewczych. Jednak w porównaniu z nimi, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są właśnie promienniki podczerwieni. Powodów jest co najmniej kilka.
Pierwszą istotną zaletą promienników podczerwieni jest bezpieczeństwo ich działania. Wynika to m.in. z tego, że nie pojawia się tutaj ogień, więc nie ma ryzyka zapłonu, jednak nie mamy też kontaktu z produktami spalania.
Kolejną zaletą jest to, że takie promienniki są bezwonne, co w dużym stopniu przyczynia się do poziomu komfortu gości spędzających czas w ogródku. W porównaniu z parasolami grzewczymi są również zdecydowanie bardziej wydajne, co oznacza, że są w stanie skutecznie ogrzać większą przestrzeń. Nie zapominajmy również o niskich kosztach eksploatacyjnych.
Ponadto patrząc na wielkość wielu lokali oraz znajdujących się przy nich ogródków dostrzegamy, jak ważna jest ergonomia – promienniki zajmują zdecydowanie mniej miejsca od parasoli. Łatwiej będzie więc zaaranżować dostępną przestrzeń, z ich wykorzystaniem.
Ogrzewanie promiennikami – co jeszcze warto wiedzieć?
Dla gastronomi korzystne jest już to, w jaki sposób działa ogrzewanie promiennikami. W przypadku ich zastosowania nie musimy czekać, aż dojdzie do nagrzania zimnego powietrza. Ciepło odczuwalne jest właściwie natychmiast. Ich działanie można porównać do promieni słonecznych. W ich zasięgu czujemy ciepło. Dzięki temu klienci zdecydowanie dłużej zostają przy stolikach, co w wyraźny sposób przekłada się na większe rachunki i zysk dla restauratorów.
Promienniki podczerwieni nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Wiele badań mówi wręcz o ich dobroczynnym oddziaływaniu. Zdaniem specjalistów pozytywnie wpływają na stan skóry, mięśnie oraz procesy metaboliczne. Korzystny jest również brak emitowania jakichkolwiek szkodliwych dla zdrowia substancji. Dzięki temu są idealnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o ogrzewanie w miejscach publicznych, takich jak restauracje.
Promienniki podczerwieni dla gastronomi – na jakie rozwiązania się zdecydować?
Wybór odpowiedniego promiennika nie jest oczywisty. Najlepiej w tej kwestii skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Promiennik może bowiem zostać zamontowany na stałe na ścianie lub na innym stałym elemencie architektonicznym. Jednak w niektórych lokalach zdecydowanie lepiej sprawdzają się promienniki na specjalnych stojakach, które można dowolnie przestawiać i uzyskiwać ciepło, dokładnie tam, gdzie w danym momencie jest potrzebne.
Jeśli więc rozważamy promienniki podczerwieni dla gastronomii, to warto wiedzieć, że nie istnieje jeden model, który będzie polecany w każdym przypadku. Ich kształt wielkość i umiejscowienie, a nawet sposób montażu, muszą zostać dobrane w pełni indywidualnie. W dokładnie taki sposób, który zapewni gościom wysoki komfort korzystania z ogrzewanej przestrzeni.
Zalety ogrzewania podczerwienią, które nie są oczywiste
Ogrzewanie ogródków gastronomicznych podczerwienią jest korzystne z wielu wymienionych powyżej powodów. Czy jednak wszystkie zalety takiego rozwiązania są dla nas oczywiste? Otóż nie zawsze.
Przede wszystkim wiele nowoczesnych urządzeń tego rodzaju wyposażona jest w system sterowania pilotem, dzięki czemu możemy dowolnie zmieniać poziom ich pracy, zależnie od temperatury otoczenia, czy próśb gości. W ten sposób również możemy oszczędzać, ustawiając mniejszy zakres ogrzewania, gdy będzie to wystarczające. Kluczowe jest tutaj osiąganie szybkiego efektu grzewczego. Oznacza to, że momencie, gdy zaczyna robić się chłodno, włączmy promienniki, a goście zapominają o chłodzie.
Jednocześnie możemy również w płynny sposób kontrolować przestrzeń, jaką ogrzewamy. Nie zapominajmy również o tym, że są one wyjątkowo łatwe w montażu i codziennej obsłudze. Doskonale sprawdzą się więc w każdym ogródku gastronomicznym, na tarasie i w wielu innych miejscach, gdzie małym kosztem, bezpiecznie i skutecznie chcemy zapewnić sobie wyższą temperaturę otoczenia. Z całą pewnością jest to rozwiązanie, które z czasem będziemy obserwować w coraz większej ilości miejsc.
Zdjęcia: promienniki.sklep.pl