Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Co warto wiedzieć na temat kawy?

Źródło zdjęcia: Ostanina Anna / Shutterstock.com
 |  Artykuł partnera  |  Zakupy i sklepy

Ilu ludzi na świecie, tyle gustów odnośnie kawy. Mocna albo słaba. Z ekspresu lub z łyżeczki. Sypana lub rozpuszczalna. Z cukrem lub bez cukru. Z mlekiem lub bez mleka. Ze śmietanką lub bez śmietanki. Z biegiem lat zmienia się też opinia ekspertów na temat kawy: raz jest dobra, raz niezdrowa… Można mieć mętlik w głowie.

Kawa – zdrowa czy nie zdrowa?

Wiadomo: wszystko jest dla ludzi, ale dla ludzi kierujących się rozsądkiem. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej albo chociażby kawy bezkofeinowej z mlekiem. Trudno byłoby nakłonić kawosza do rezygnacji z kawy. Na szczęście można tego uniknąć, bo kawa wcale nie musi być „tą złą”. Ostatnie badania dowodzą, że kawa pita codziennie, ale w rozsądnych ilościach zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości wątroby, chorób serca i cukrzycy. Ilość dozwolonej bezpiecznej ilości kawy to 400 mg dziennie. Według opinii niektórych ekspertów, ludzie pijący kawę od dawna nie odczuwają negatywnych skutków kofeiny. Nie wiadomo, ile w tym prawdy, jednak alternatywą dla dbających o zdrowie kawoszy jest najlepsza kawa bezkofeinowa.

Kawa bezkofeinowa – a co to takiego?

Kawa bezkofeinowa jest kawą pozbawioną kofeiny, chociaż często nie różni się smakowo od kaw z zawartością kofeiny. Kawa bezkofeinowa może występować w formie mielonej jak i rozpuszczalnej.

Kawa bezkofeinowa

Źródło zdjęcia: Rido / Shutterstock.com

Palarnie kawy – co to takiego?

W obecnych czasach, dzięki postępowi, nowoczesnej technologii a także wzrostowi świadomości społecznej możemy cieszyć się takimi miejscówkami jak winiarnie, herbaciarnie i dobrą palarnie kawy. Ten ostatni przybytek to raj dla kawowych smakoszy. W wielu miastach powstają takie lokale, w których można zamówić ulubioną kawę, w tym również kawę bezkofeinową, przyrządzaną na wiele sposobów, specjalnie wypalaną, z dodatkami lub bez.