Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Jak sok z karczocha wspiera trawienie i zdrowie układu pokarmowego?

sok z karczocha
Źródło zdjęć: unsplash.com
 |  Artykuł partnera  |  Zdrowie i uroda

Sok z karczocha to naturalny suplement, który od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Coraz częściej jest stosowany jako wsparcie dla trawienia oraz dla zdrowia całego układu pokarmowego. Zastanawiasz się, dlaczego tak się dzieje? Przyjrzyjmy się bliżej kwestii, na co pomaga wyciąg z karczocha i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Wsparcie dla wątroby i dróg żółciowych

Jednym z najważniejszych składników karczocha jest cynaryna – substancja znana z właściwości żółciopędnych. Stymuluje ona produkcję i wydzielanie żółci, a także bezpośrednio wpływa na poprawę procesów trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Dzięki temu sok z karczocha jest często polecany osobom, które zmagają się z problemami trawiennymi w wyniku stosowania tłustej diety, takimi jak:

  • uczucie ciężkości,
  • wzdęcia;
  • zgaga.

Wątroba odpowiada za filtrowanie toksyn i szkodliwych substancji, a sok z karczocha może wspomagać jego pracę, co z kolei przekłada się na poprawę ogólnej kondycji zdrowotnej.

Poprawa perystaltyki jelit

Kolejnym niezaprzeczalnym atutem picia soku z karczocha jest jego wpływ na poprawę perystaltyki jelit. Dzięki zawartości błonnika napój wspomaga regularność wypróżnień. Błonnik działa jak miotełka – usuwa resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Zapobiega więc zaparciom i innym dolegliwościom związanym z trawieniem. Co więcej, sok z karczocha może przynieść ulgę osobom borykającym się z nieprzyjemnymi wzdęciami. Jego działanie przeciwzapalne oraz zdolność do wspierania mikrobioty przyczynia się do zmniejszenia nadmiernej fermentacji w jelitach będącej przyczyną wzdęć i nadmiernej produkcji gazów.

Ochrona przed niestrawnością i zgagą

Zastanawiając się nad kwestią, na co pomaga wyciąg z karczocha, nie można pominąć jego pozytywnego wpływu na różnorodne dolegliwości związane z niestrawnością. Sok z Cynara scolymus łagodzi objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, takie jak zgaga i pieczenie w przełyku. Dzięki właściwościom żółciopędnym i wspomaganiu trawienia tłuszczów zmniejsza ryzyko zalegania pokarmów w żołądku. Regularne spożywanie soku z karczocha może również zapobiegać powstawaniu nadmiaru kwasu żołądkowego.

Naturalne wsparcie mikroflory jelitowej

Od zdrowia jelit zależy w dużej mierze, jak funkcjonuje cały organizm. Dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią równowagę mikrobioty. Sok z karczocha wspiera rozwój korzystnych bakterii, które poprawiają trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy oraz zapobiega problemom związanym z zaburzeniem równowagi mikroorganizmów zamieszkujących jelita.

Podsumowanie

Sok z karczocha to naturalny środek wspierający trawienie i zdrowie układu pokarmowego. Jego regularne stosowanie pomaga w poprawie funkcji wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, łagodzi objawy niestrawności, zgagi oraz wzdęć.