© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Jesienne superfood – jedz na zdrowie!

Jesienne superfood
 |  Redakcja  |  Zdrowie i uroda

Dopadła nas szarość, mniejsza ilość słońca, wcześnie zapadający zmrok i niskie temperatury. Bez dwóch zdań, jesienna słota wystawi nas teraz na próbę i powie „sprawdzam” naszej odporności. Czy istnieją sposoby na to, żeby w naturalny sposób wspomóc układ immunologiczny i chorować mniej lub wcale? Oczywiście! Przede wszystkim oczywiście należy dbać o higienę życia. Co to oznacza? Ruch to zdrowie również jesienią– aktywność na świeżym powietrzu, stałe uprawianie sportu. Zdrowy sen – odpowiednia dawka wypoczynku, którego w chłodniejsze miesiące roku każdy organizm potrzebuje więcej, niż latem. No i dobra dieta. Dziś właśnie o tym. Znaleźliśmy dla was 3 jesienne superprodukty, które pomogą wyposażyć wasze ciało w niezbędne do walki z drobnoustrojami wartości. Smacznego!

Cytryna – zawsze tak samo dobra

Zaczynamy od lubianej, sprawdzonej cytryny. Choć dodawana do orzeźwiających napojów święci triumfy głównie latem, to jej rola na tym się nie kończy. Zimą wspaniale smakuje z herbatą (warto zaczekać chwilę przed dodaniem jej do herbaty, aby wrzątek nie zniszczył jej cennych wartości). Ale to nie koniec możliwości. Cytryna zachowuje wszystkie swoje cudowne właściwości, kiedy jest dodawana do chłodnych napojów. Duża szklanka wody z cytryną pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w około 30%.

Co oprócz witaminy C zawiera cytryna? Flawonoidy, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, redukując zagrożenie powstawania nowotworów. Jak działa cytryna? Obok oczywistego zwiększania odporności i wspierania organizmu w walce z infekcjami, reguluje krążenie, obniża ciśnienie krwi, reguluje przemianę materii, zabezpiecza przed powstawaniem kamieni nerkowych, reguluje wydzielanie żółci, pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn oraz reguluje poziom kwasowo-zasadowy w organizmie.

Imbir – aromatyczna porcja witamin i mikroelementów

W niektórych częściach świata – np. w Azji, imbir jest codzienną przyprawą i składnikiem mnóstwa potraw, które jada się cały rok. To oczywiście świetna opcja, ale jeśli nie macie nawyku dodawania imbiru do dań na okrągło, gorąco polecamy sięgnięcie po niego przynajmniej jesienią i zimą. Pełen aromatu, lekko pikantny, sprawdza się w gotowaniu i pasuje do napojów.

Obrany i pokrojony drobniej, zalany wrzątkiem, pozwala tworzyć pyszne napary. Już sam, posłodzony lekko miodem smakuje wybornie, ale to nie jedyna opcja. Świetny również w roli dodatku do aromatycznej i rozgrzewającej herbaty lub z cytryną i miętą na zimno. Wybierz ulubioną postać i pij na zdrowie. Wspaniale smakuje również jako przyprawa dań obiadowych czy sałatek. Sprawdza się w roli towarzystwa dla owoców morza, pasuje także do mięs.

Co zawiera korzeń imbiru? Niewiele kalorii – to cenna informacja dla tych, którzy dbają o linię. Ma mnóstwo witamin A, B, C, E, K oraz mikroelementów – magnez, wapń, potas, cynk, żelazo, fosfor, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe. Jak działa? Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego (niestrawność, mdłości), przyspiesza przemianę materii, reguluje poziom łaknienia, poprawia układ krążenia, chroniąc przez zakrzepicą, obniża poziom złego cholesterolu, działa rozkurczowo (sprawdza się w dolegliwościach miesiączkowych), wspiera odporność i pomaga walczyć z infekcjami, ma działanie antyseptyczne – sprawdza się np. jako roztwór do płukania jamy ustnej przy podrażnieniach dziąseł, poprawia koncentrację.

Dynia nie tylko na Halloween

Dekoracyjna i wykorzystywana do wycinania strasznych figur – dynia - niepodzielna królowa jesieni. Trudno ją kupić (w przeciwieństwie do poprzedników wyżej) przez cały rok. Trzeba więc należycie wykorzystać w kuchni jej potencjał, póki jest jeszcze dostępna. Można ją spożytkować od początku do końca. Zewnętrzną część dyni przerabiamy na piękny lub straszny lampion, który doda uroku chłodnym wieczorom, pestki suszymy na zdrową przekąskę, miąższ natomiast przerabiamy na super zdrowe dania.

Z dyni można zrobić pyszne przetwory na zimę, ugotować fantastyczne zupy – kremy, które podane z prażonymi pestkami, smakują wspaniale, można również upiec z niej świetne ciasta lub babeczki, które pokocha cała rodzina.

Co zawiera piękna dynia? Mnóstwo witamin – A, B, C, E oraz K i mikroelementy: cynk, magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas i cynk, a także beta-karoten i błonnik. Jak działa? Wielotorowo, reguluje poziom insuliny, obniża poziom wolnych rodników – ma więc działanie antynowotworowe, pomaga walczyć z pasożytami – owsikami oraz tasiemcem, jest wspaniałym przeciwutleniaczem, reguluje krążenie i ciśnienie, zmniejsza ryzyko występowania dolegliwości ze strony serca, obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, redukuje mdłości, odkwasza, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, reguluje przemianę materii, doskonale wpływa na oczy. A dla kogo suszone pestki? Oczywiście dla każdego, ale przede wszystkim, dla panów, którzy chcą zadbać o prostatę oraz jakość plemników.

Źródło: sportroom.pl

 

BizNews


© 2020 BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry