Białko jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania oraz dobrego samopoczucia - jego suplementacja jest szczególnie istotna w przypadku profesjonalnych sportowców oraz wszystkich osób, które aktywnie pracują nad swoją siłą, sprawnością i kondycją. Dla trenujących, którzy znudzeni są tradycyjnymi, pozbawionymi smaku odżywkami białkowymi, z rozwiązaniem przychodzi białko smakowe. Zastanówmy się, dla kogo jest ono najlepszą opcją oraz jak wybrać najlepszy smak dla siebie?
Białko smakowe czy zwykłe?
Niezależnie od tego, czy uważasz się za stałego bywalca na siłowni czy też jesteś zwykłym ćwiczącym, próbującym efektywnie wymodelować swoją sylwetkę - suplementy białkowe są stosunkowo niedrogą, skuteczną oraz wygodną opcją na zmaksymalizowanie efektów wykonanej pracy. Jeśli jesteś laikiem w temacie odżywek białkowych, możesz zastanawiać się, jakie białko wybrać na początek? Niestety, należy otwarcie powiedzieć, że na rynku dostępny jest szereg niskiej jakości odżywek białkowych - sporo z nich nie posiada dobrego składu oraz nie jest dobra w smaku. W momencie, gdy cenisz sobie smaczną i wartościową dietę, nie możesz zdecydować się na pierwszy lepszy produkt.
Pamiętajmy, że odżywka białkowa będzie służyć jedynie jako uzupełnienie diety w białko, jakiego normalnie nie bylibyśmy w stanie przyjąć w wystarczających ilościach. Taka suplementacja jest szczególnie wygodna, jednak nigdy nie należy dopuścić do sytuacji, w której naszym głównym źródłem białka będą odżywki.
Co zatem wybrać - białko zwykłe czy smakowe? To zależy. Jeśli przede wszystkim cenimy sobie wygodę, wówczas warto zdecydować się na białko smakowe. “Z góry” posiadać będzie ono właściwy smak - nie musimy poświęcać czasu na mieszanie ze sobą odpowiednich składników, aby uzyskać pożądany efekt. Jest to zdecydowanie szybsza opcja, idealna w momencie, kiedy zaraz po treningu chcemy spożyć smaczny suplement, nie tracąc czasu na jego przygotowywanie. Zwykłe białko jest lepszym rozwiązaniem, kiedy jesteśmy przyzwyczajeni do samodzielnego przygotowywania wszystkich posiłków, w związku z czym chcemy mieć pełną kontrolę nad tym, jak nasz napój będzie smakował. Niestety, może okazać się to niemożliwe w momencie, kiedy dysponujemy wyłącznie np. białkiem czekoladowym. Zwykłe białko jest również lepsze do gotowania - używać go można chociażby do zagęszczania zup oraz sosów.
Jaki smak białka wybrać?
Wybór odpowiadającego nam smaku białka jest szczególnie istotny, ponieważ będzie stanowić element naszej codziennej diety. Warto również zauważyć, że właściwie dobrany, pomoże nam ograniczyć potrzebę spożywania słodyczy. Właśnie z tego względu białko musi być dostatecznie słodkie oraz naturalne w smaku. Na rynku znajdziemy szereg różnych opcji smakowych - zarówno zupełnie klasycznych, jak i interesujących, nietypowych wariacji.
Do klasyki z pewnością zaliczyć można białko o smaku czekolady oraz wanilii. Może być to najlepsza opcja dla osób, które nigdy wcześniej nie próbowały odżywek smakowych i chciałyby zacząć z raczej znanego, “bezpiecznego” pod względem smaku oraz słodkości pułapu.
W momencie gdy poszukujemy nowych wrażeń, zainteresować mogą nas białka smakowe przypominające domowe wypieki (np. szarlotkę), kawę czy mieszankę tropikalnych owoców. Opcji jest tu naprawdę wiele - wszystko zależeć będzie od naszej otwartości na smakowe eksperymenty.