Wino to wyjątkowy alkohol, bowiem raczymy się nim od wielu wieków, niezależnie od miejsca zamieszkania. Pijemy go z wielu okazji, celebrując najważniejsze wydarzenia w naszym życiu.
Wino to wyjątkowy alkohol, bowiem raczymy się nim od wielu wieków, niezależnie od miejsca zamieszkania. Pijemy go z wielu okazji, celebrując najważniejsze wydarzenia w naszym życiu. W zależności od charakteru, doskonale smakuje podany z wieloma posiłkami. Trunek tego typu bardzo często wybierany jest również na prezent – wystarczy odwiedzić sklep z winami i wybrać właściwy rodzaj.
Smak wina zależny od miejsca uprawy
Smak wina zależy przede wszystkim od jego rodzaju. Ogromny wybór spośród butelek pochodzących z winnic z całego świata, pozwala na wybranie trunku odpowiedniego dla każdego. Wina dzielimy na białe, różowe, czerwone oraz musujące – słodkie, półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne.
Wykorzystane podczas produkcji szczepy zależą w dużej mierze od możliwości uprawowych danego regionu. Państwa europejskie umiejscowione na południu wytwarzają inne gatunki wina w porównaniu do Europy północnej. Winnice umieszczone na innych kontynentach również znacznie się od siebie różnią. Ogromny wpływ na ostateczny smak wina ma klimat panujący w regionie uprawy. Całoroczna obecność słońca oraz jego intensywność znacznie wpłynąć mogą na słodkość trunku.
Rodzaje wina a podawane potrawy
- Wina białe półwytrawne, wytrawne oraz różowe wytrawne – owoce morza, ryby, drób, cielęcina, jagnięcina, dania warzywne i chude sery.
- Wina czerwone półwytrawne oraz wytrawne – wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, tłuste sery i potrawy z grzybów.
- Wina białe półsłodkie, słodkie oraz czerwone półsłodkie, słodkie – desery, ciasta, ciastka, kremy, budynie, lody, leguminy i kawa.
Podstawowe zasady serwowania wina
Przed zaserwowaniem wina należy pamiętać o jego odpowiedniej temperaturze. W zależności od rodzaju trunku może się ona nieco od siebie różnić. Przyjmuje się jednak zasadę, iż butelkę powinno się umieścić w lodówce godzinę przed podaniem. Dobrym pomysłem jest również włożenie do kieliszka zamrożonych owoców winogron, pozwolą one na dłuższe utrzymanie pożądanej temperatury alkoholu.
Szczególną uwagę zwrócić również należy na kształt kieliszków. Wino czerwone serwowane jest w dużych, wysokich kieliszkach z szeroką czaszą – wówczas bowiem uwolnione zostają wszystkie smaki i aromaty. Biały rodzaj trunku powinien być podawany w kliszkach nieco mniejszych z mniejszą czaszą. Wino różowe najlepiej zaserwować w kieliszkach lekko pękatych i wąskich. Zastanawiasz się, czy posiadane w domu kieliszki są odpowiednie dla Twoich gości? Odwiedź sklep wina, a obsługa na pewno pomoże Ci wybrać odpowiedni rodzaj szkła.