Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Jak zorganizować transport warzyw, owoców, mięsa?

ciężarówka
 |  Artykuł partnera  |  Transport i motoryzacja

Transport międzynarodowy ciągle się rozwija, z roku na rok Polacy coraz więcej żywności eksportują, coraz więcej żywności trafia także do naszego kraju. Bez problemu kupimy w sklepie włoskie makarony, hiszpańskie łakocie czy egzotyczne owoce. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jakie wymogi należy spełnić, by móc zorganizować transport chłodniczy z warzywami, owocami i z mięsem.

Jaki pojazd nadaje się do realizacji transportu warzyw i owoców?

Warzywa, owoce i mięso to produkty, które łatwo się psuja, muszą zatem być przewożone w temperaturze kontrolowanej, dlatego produkty żywnościowe można przewozić wyłączenie w specjalistycznych pojazdach chłodniczych, izotermicznych czy lodowniach. Samochody przeznaczone do przewozu żywności muszą zostać zatwierdzone przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. 

Jakie normy należy spełnić przy przewozie chłodniczym żywności?

Transport żywności jest regulowany prawnie, co znaczy, że przez granicę można przewozić ściśle określone produkty. Transport w temperaturze kontrolowanej, oferowany przez doświadczone firmy, obowiązkowy jest przy przewozie warzyw, owoców, mięsa, jak i żywności mrożonej. Tego typu produkty muszą być przewożone w określonej temperaturze, inaczej mogą ulec zepsuciu. Procedury transportu chłodniczego regulowane są przez rozporządzenia Parlamentu Europejskiego, duże znaczenie odgrywa także umowa ATP, która obowiązuje od 1970 roku. 

Umowa ATP dotyczy szybko psujących się artykułów żywnościowych, pozwala ona np. na przewóz serów czy świeżego mięsa nawet w te dni, kiedy obowiązuje zakaz pojazdów ciężarowych w Europie, a to wszystko w trosce o zdrowie konsumenta. To właśnie umowa ATP narzuca transport żywności wyłącznie w pojazdach chłodniczych w temperaturze kontrolowanej.

W celu bezpiecznego przewożenia żywności korzysta się z HACCP – systemu kierowania bezpieczeństwem podczas transportu żywności. HACCP obserwuje i monitoruje potencjalne zagrożenia biologiczne, system także opracowuje opakowania i sposoby konserwacji żywności, zanim artykuły zostaną rozpowszechnione na rynku. 

Jakie dokumenty są potrzebne do transportu warzyw, owoców, mięsa? 

Przy przewożeniu produktów z krótszą datą ważności w temperaturze kontrolowanej, jak wyroby mięsne, nabiał i ser, kierowca transportu musi mieć przy sobie zaświadczenie rejestracji mięsa w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym, oraz takie dokumenty jak: 

  • świadectwo ATP, 
  • prawo jazdy kierowcy,
  • wydruk z termografu, 
  • zaświadczenie lekarskie uprawniające do przewozu żywności (książeczka sanepidowska),
  • pełna dokumentacja transportowa z CMR, WZ. 

O czym pamiętać, organizując transport produktów żywnościowych?

Jeśli zależy nam na przewozie żywności zgodnie z europejskimi normami, to musimy wybrać odpowiednią firmę transportową. Warto wybrać kogoś doświadczonego, ponieważ za wszelkie nieprawidłowości odpowiada potem przewoźnik, to on ponosi konsekwencje. Doświadczona firma ma własne zabezpieczenia i procedury, do których się stosuje przy transporcie chłodniczym, dzięki czemu możemy mieć pewność, że warzywa, owoce i mięso zostaną przewiezione zgodnie z obowiązującymi normami.