Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Jakie kartony wybrać? Kartony dla producentów żywności i napojów

Karton z żywnością
 |  Artykuł partnera  |  Przemysł

Opakowania stosowane w branży spożywczej powinny posiadać odpowiednie parametry techniczne. Muszą być w wielu aspektach neutralne dla pożywienia. Nie mogą ingerować w zapach czy smak żywności, a także zawierać szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby przeniknąć do składu napojów czy produktów stałych. W przypadku pudełek plastikowych sprawa jest dosyć klarowna. Syntetyczne opakowania posiadają oznaczenia klasyfikacyjne, które wskazują na ich bezpieczeństwo użytkowe. Czy te same zasady dotyczą opakowań kartonowych? Wskazujemy, jakie kartony będą odpowiednie dla producentów żywności i napojów.

Kartony do pakowania produktów żywnościowych - na co zwrócić uwagę?

Opakowanie kartonowe ma duże znaczenie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Warto jednak podkreślić, że ochrona pożywienia czy napojów to nie jedyna funkcja, jaką spełniają. Jest ona na tyle ważna, że może wpłynąć na ogólny odbiór produktu przez konsumenta, dlatego w żadnym wypadku nie należy o niej zapominać. Podczas dokonywania wyboru poszczególnych opakowań kartonowych warto skierować swoją uwagę na jakość produktu. Karton powinien być estetyczny i odpowiednio dostosowany do stylistyki przyjętej przez określoną markę. Dzięki temu opakowanie stanie się częścią identyfikacji wizualnej marki, co zaś może generować większe zainteresowanie ze strony potencjalnych klientów. Ze względu na swoje właściwości użytkowe, w gastronomii najczęściej wykorzystuje się opakowania sporządzone z tektury litej lub falistej. Są to materiały, które mogą pozostawać w kontakcie z pożywieniem.

Rodzaje kartonów do przechowywania napojów

Kartony do napojów można rozgraniczyć na dwie podgrupy. Pierwszą z nich są kartony warstwowe, które wykonuje się techniką maszynowego sklejania. W ich skład wchodzi nie tylko karton czy papier, ale również polietylen i nierzadko aluminium. Najczęściej są one wykorzystywane w przypadku działalności rozlewni soków, napojów słodzonych czy mleka. Co istotne, nie nadają się do tradycyjnego recyklingu makulaturowego. Odpadki wrzuca się do kontenerów żółtych, w których składuje się śmieci plastikowe i metalowe. To ze względu na obecność innych materiałów syntetycznych obecnych w ich składzie. Drugim rodzajem kartonów do napojów są opakowania zbiorcze, które służą do bezpiecznego transportowania poszczególnych produktów. Mogą być to np. pojemne kartony na sok, do których wkłada się foliowy worek uzupełniony płynem. Karton taki nie wchodzi bezpośrednio w kontakt z napojami. Zabezpiecza i pozwala na sprawne przenoszenie produktu z miejsca na miejsce. Ma także znaczenie wizualne, ponieważ może posiadać na sobie szereg informacji marketingowych skierowanych do konsumenta.

Która cecha kartonów do żywności jest wysoce pożądana?

Istotnym czynnikiem wpływającym na wybór odpowiedniego kartonu do celów gastronomicznych jest wygoda użytkowa. Opakowanie powinno być łatwe w składaniu, szczególnie wtedy, gdy taką pracę wykonuje człowiek. Tektura musi jednocześnie zapewniać odpowiednią ochronę produktów spożywczych przed nadmiernym przesiąkaniem czy działaniem promieni słonecznych. Karton musi być zatem wystarczająco gruby i odporny na zniszczenia. Wskazuje się także na coraz większą potrzebę tworzenia rozwiązań proekologicznych. Stąd też duże zapotrzebowanie na kartony, które zostały wytworzone w ramach recyklingu odpadów papierowych. Producent opakowań kartonowych musi określić, czy taki produkt nadaje się do bezpośredniego przechowywania żywności. Wśród popularnych rodzajów opakowań tekturowych stosowanych w branży spożywczej wyróżnia się m.in.:

  • kartony typu fala E, które są wytrzymałe i najczęściej stosowane do pakowania zbiorczego;
  • kartony kaszerowane, czyli posiadające podwójną warstwę-wykorzystuje się ją np. do pakowania pizzy na wynos;
  • tektury tłoczone, które mają charakter ozdobny i służą do wykańczania opakowań, np. w branży cukierniczej;
  • opakowania na warzywa i owoce, które są wykonane z bardzo mocnej tektury, najczęściej wzmacnianej metalowymi elementami;
  • kartony składane, wykorzystywane do tworzenia przesyłek, a więc są najczęściej elementem pakowania zbiorczego.

Jeśli szukasz sprawdzonych rozwiązań do zastosowań spożywczo-gastronomicznych, to zapoznaj się z asortymentem renomowanego producenta opakowań kartonowych. To firma, która ma zasięg zarówno ogólnopolski, jak i skierowany na lokalny rynek. To opakowania kartonowe Bielsko i opakowania Tychy, które są dostosowane do kontaktu z żywnością. Wśród propozycji znajdują się także kartoniki do napojów oraz wytrzymałe kartony zbiorcze.