Czekoladę kochają niemal wszyscy. Jest to więc produkt, który produkowany jest w ogromnych ilościach każdego dnia. Zakłady spożywcze wyposażone są w specjalne linie produkcyjne, które umożliwiają niezwykle szybką, wydajną i powtarzalną pracę. Dzięki temu wszystkie procesy realizowane są bardzo sprawnie. Jak jednak zbudowana jest linia do produkcji czekolady i jakie urządzenia się na nią składają? Sprawdźmy!
Wstępne przygotowanie surowca
Surowiec przeznaczony do produkcji czekolady, przed przystąpieniem do dalszych procesów, musi zostać odpowiednio przygotowany. W tym celu wykorzystywane są urządzenia do wstępnego mielenia cukru, topienia miazgi kakaowej oraz masła kakaowego. Nowoczesne linie do produkcji czekolady składają się również z takich elementów, jak konsze do czekolady, które umożliwiają intensywne walcowanie i mielenie składników czekolady na sucho lub mokro.
Urządzenia te konszują składniki nawet przez wiele godzin, dzięki czemu przyczyniają się do rozwijania smaków produktów i sprawiają, że wszystkie dodatki są ze sobą dokładnie połączone. Czekolada zyskuje wówczas jednolitą konsystencję gotową do dalszej obróbki.
Formowanie i nakładanie czekolady
W kolejnym kroku przygotowana płynna czekolada jest w odpowiedni sposób formowana i dzielona, a także – w przypadku wymagających tego produktów – polewana lub nadziewana innymi masami. Do tego celu wykorzystywane są takie urządzenia, jak:
- karuzele – do produkcji figurek z czekolady,
- dyspozytory – do produkcji pralin, kulek, jajek lub długich batoników z nadzieniem,
- młyny kulowe – wytwarzające masy do polewania i kremy do nadziewania,
- rozdrabniacze wyposażone w systemy chłodzące – umożliwiające zmniejszanie cząstek przemielonego surowca,
- oblewarki – do oblewania czekolady i wyrobów cukierniczych płynną polewą.
Powyższe urządzenia umożliwiają wytworzenie ogromnej ilości produktów w krótkim czasie.
Linie do produkcji czekolady szyte na miarę
Producenci nowoczesnych maszyn cukierniczych i piekarniczych, tacy jak 2LHDM, oferują również elementy linii produkcyjnych, które służą do sprawnego pakowania gotowych produktów. Urządzenia dozujące, przenośniki i transportery, podajniki tacek czy paletyzatory jeszcze bardziej usprawniają produkcję czekolady oraz innych wyrobów. Co istotne, oferowane linie do produkcji czekolady mogą być przygotowywane na specjalne zamówienie i zawierać szyte na miarę rozwiązania. Dzięki temu uwzględniają indywidualne potrzeby zakładów, a także składają się z najpotrzebniejszych sprzętów.