Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Co to jest chłodnictwo?

Technika chłodnicza
 |  Artykuł partnera  |  Przemysł

Chłodnictwo to jeden z działów techniki. Przedmiotem jego zainteresowania jest odprowadzanie ciepła z obszaru chłodzonego mechanicznie, w celu utrzymania w danym środowisku temperatury niższej niż temperatura otoczenia.

Współcześnie chłodnictwo znalazło największe zastosowanie w utrzymaniu obiektywnych cech żywności i w utrwalaniu ich świeżości. Chłodnictwo i klimatyzacja przemysłowa oparte są na podobnym mechanizmie, polegającym na schładzaniu płynu lub powietrza poprzez wyparowywanie innego płynu określanego czynnikiem chłodniczym. 

Krótka historia technik chłodzenia

Umiejętność przechowywania żywności i zachowania jej walorów to jeden z najważniejszych kierunków cywilizacyjnych człowieka. Pierwsze substancje chłodnicze używane w procesach magazynowania żywności to: zimna naturalnie woda, lód oraz śnieg. Wiele nacji opanowało tę umiejętność np. poprzez sprowadzanie z wysokich partii gór bloków lodu, które przechowywano, np. w grotach lub izolowanych słomą dołach, tworząc w ten sposób pierwsze lodówki. Takie prymitywne lodówki były powszechne jeszcze w XVIII w. Inną z metod było zastosowanie porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia otrzymywano poprzez odparowanie części zawartości płynów. W starożytnym świecie ogrzewano, ale i schładzano wnętrze domostw wodą płynącą w kanałach pod podłogą. Wszystkie te doświadczenia człowieka miały doprowadzić go do wyłonienia tak ważnej dziedziny techniki jaką jest chłodnictwo. 

Technika chłodnicza

Momentem przełomowym dla rozwoju chłodnictwa było odkrycie mikroorganizmów: pleśni oraz bakterii a następnie czynników wpływających na ich rozwój i hamujących go, a to poprowadziło naukowców w kierunku wynalezienia metod i technik konserwowania żywności, które na przemysłową skalę zaczęły rozwijać się w okresie rewolucji przemysłowej. Dzisiaj wszystkie metody chłodnicze zastąpiono urządzeniami chłodniczymi. 

Polecamy: Hurtownia chłodnicza we Wrocławiu

Chłodzenie to proces, który polega na obniżaniu temperatury płynów lub ciał stałych, stosuje się go przede wszystkim wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba czasowego przechowania produktów łatwo się psujących, umożliwiających przechowywanie ich w temperaturze do -60°C. Integralną częścią systemu chłodzenia jest: sprężarka, parownik, skraplacz oraz urządzenie rozprężne. 

Chłodnictwo w przemyśle spożywczym

Chłodzenie to jeden z najważniejszych aspektów przemysłu spożywczego. Największą rewolucję w tej dziedzinie gospodarki, wbrew pozorom, nie przyniosły domowe lodówki, ale transport chłodniczy. Wynalezienie chłodni na kółkach, które były w stanie przewieźć z punktu A do punktu B w pełni zamrożone produkty, zmieniło całą branżę. Współczesne chłodnictwo przemysłu spożywczego to głównie urządzenia do przechowywania żywności i jej transportu, są to: 

  • chłodnie transportowe
  • witryny sklepowe w supermarketach
  • witryny w cukierniach, barach czy lodziarniach 
  • lodówki stosowane w przemysłowych lokalach gastronomicznych, zawierające  dojrzewalnie oraz opóźniacze
  • lodówki do przechowywania produktów farmaceutycznych
  • blast chillery - schładzarki szokowe