Opakowania foliowe wykorzystuje się właściwie w każdej gałęzi przemysłu. Są funkcjonalne, wygodne w użyciu i trwałe. Dobrze służą jako opakowania produktów, chroniąc zawartość przed zabrudzeniem czy uszkodzeniami, a także do ich przenoszenia i eksponowania. Przedstawiamy 5 faktów na temat opakowań z folii, które warto znać.

Opakowania foliowe wykonuje się z różnych rodzajów folii 

Do produkcji foliówek najczęściej wykorzystuje się folie polietylenowe. Do najczęściej stosowanych odmian należy folia LDP oraz HDPE. 

Folia LDPE cechuje się małą gęstością. Dzięki temu, że jest miękka i giętka, zachowuje dużą elastyczność nawet w wysokich temperaturach. Jej znakiem rozpoznawczym jest połysk. Reklamówki foliowe LDPE są wytrzymałe na uszkodzenia i obciążenie – właśnie dlatego za torebkę foliową tego typu musimy w sklepie zapłacić – dzięki dobrym parametrom, może służyć nam wielokrotnie. 

Folia HDPE powstaje z polietylenu o wysokiej gęstości. Wyróżnia się specyficznym kolorem – zwykle mlecznobiałym. Wytworzone z niej opakowania foliowe są nieco bardziej twarde, co przekłada się na dobrą odporność mechaniczną oraz chemiczną. Pod względem wytrzymałości ustępują jednak materiałom wytworzonym z folii LDPE. 

Opakowania foliowe do żywności muszą mieć specjalny atest 

Opakowania foliowe są niezastąpione w branży spożywczej. Na szeroką skalę wykorzystuje się je do pakowania żywności. Aby jednak mogły mieć styczność z produktami spożywczymi, muszą spełnić ściśle określone normy. Bardzo dokładnie określają je dyrektywy unijne oraz ustawy obowiązujące w Polce. Jednym z najważniejszych jest atest PZH. Potwierdza on, że dany wyrób powstał zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego i środowiskowego. 

Alternatywą dla tradycyjnych opakowań są foliówki z regranulatu 

Regranulat powstaje w drodze recyklingu tworzyw sztucznych. Ten, który służy produkcji opakowań, wytwarza się m.in. z polietylenu, polipropylenu czy rozdrobnionych płyt styropianowych. Tworzywa te mogą tracić częściowo swoje właściwości podczas obróbki, jednak opakowania z regranulatu wcale nie muszą znacznie odbiegać jakością od tych tradycyjnych. Dobrze znoszą wilgoć i wahania temperatur, są trwałe i lekkie, a przede wszystkim – mniej szkodliwe dla środowiska. Idąc na zakupy, warto sięgnąć po taką właśnie siatkę. 

Zamiast plastikowego pojemnika warto użyć zamykanego woreczka celofanowego 

Zamykane woreczki celofanowe wprost idealnie nadają się do mrożenia produktów – spisują się o wiele lepiej niż plastikowe pudełka, które zajmują znacznie więcej miejsca. Do tego są przezroczyste, więc nie ma konieczności otwierania opakowania, by sprawdzić, co znajduje się w środku. Celofan chroni produkty przed utratą wilgoci, co sprawia, że dłużej zachowują odpowiednia konsystencję i walory smakowe. Zaletą jest również możliwość wygodnego przechowywania małych porcji i łatwego układania opakowań w niewielkiej zamrażalce. 

Do pakowania dużych przedmiotów można użyć foliowego rękawa

Skuteczne zabezpieczenie pakunków wielkogabarytowych bywa bardzo problematyczne, zwłaszcza jeśli mają nieregularne kształty. Aby znacznie ułatwić sobie to zadanie, warto sięgnąć po rękaw foliowy LDPE. To bardzo wytrzymałe i wygodne w użyciu opakowanie, które skutecznie ochroni towar przed zniszczeniem, kurzem czy wilgocią. Rękaw nawinięty jest na specjalną papierową tuleję, co ułatwia zadanie. Na rolkę można nawinąć nawet ponad tysiąc metrów rękawa. Do dyspozycji mamy folie grubsze doskonałe do zabezpieczania ciężkich przedmiotów, jak i rękawy cienkie. 

Sprawdź folie opakowaniowe na https://sklep.grala.com.pl/