Planując wyposażenie lokalu gastronomicznego – np. restauracji, baru, kawiarni czy stołówki – trzeba pamiętać o urządzeniach zapewniających chłodzenie. Poniżej wymieniamy trzy sprzęty tego typu – pomagają one utrzymać produkty w odpowiedniej temperaturze.

Na rynku dostępne są różne sprzęty chłodnicze – m.in. komory, szafy, regały, chłodziarki czy też witryny chłodnicze – podobnie jak utrzymujące ciepło potrawy (jak pojemniki termoizolacyjne). Nie można się bez nich obyć, dlatego też warto poznać je bliżej i dopasować odpowiednie urządzenia do charakteru prowadzonej działalności.

Urządzenia chłodnicze są niezbędne do długiego magazynowania żywności w ujemnych temperaturach. Są ważnym elementem wyposażenia w profesjonalnych kuchniach, zwykle w kuchni lub pomieszczeniach magazynowych – warto wybierać urządzenia wysokiej jakości, spełniające standardy przechowywania żywności i ekologiczne normy.

Komory chłodnicze

Profesjonalne komory chłodnicze są niezbędne w gastronomii – zarówno w lokalach, jak i podczas transportu produktów spożywczych. Komory wykonane z płyt warstwowych i stali dobrej jakości to podstawa wyposażenia lokalu w sprzęt chłodniczy. Oferta jest tak duża, że można wybrać komory chłodnicze i mroźnicze idealne do danego lokalu – biorąc pod uwagę jego wielkość i charakter działalności. Komory zapewnią świeżość produktów, zapobiegną zepsuciu i rozwojowi pleśni czy mikroorganizmów.

Witryny chłodnicze

Witryny chłodnicze z regulacją temperatury są często wybierane m.in. do kawiarni oraz cukierni, gdyż można w nich wyeksponować desery i zachęcić klientów do ich zamówienia. Mogą mieć różną pojemność, nowoczesny design oraz praktyczne i energooszczędne oświetlenie LED. Przeszklone witryny służą do przechowywania i ekspozycji produktów spożywczych i potraw także w restauracjach. Taka witryna to jedno z elementarnych urządzeń chłodniczych będących na wyposażeniu lokalu gastronomicznego.

Szafy mroźnicze

Również szafa mroźnicza wykonana ze stali nierdzewnej pozwala na utrzymywanie optymalnych warunków przechowywania produktów spożywczych. Zwykle jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia restauracji. Nowoczesny design, łatwość w utrzymaniu jej w czystości, regulacja temperatury i wybór modeli różnej wielkości sprawiają, że można wybrać sprzęt idealny dla siebie. Szafa pozwala na przechowywanie dużej ilości m.in. mięs, warzyw czy owoców. Ich wnętrze jest dopasowane do pojemników GN, poza tym dobrej jakości szafy będą spełniać wysokie standardy przechowywania żywności i normy ekologiczne.