Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Zastosowanie drożdży w ogrodzie

drożdże
 |  Artykuł partnera  |  Dom i ogród

Drożdże to małe, jednokomórkowe grzyby występujące w powietrzu w postaci niewidocznych zarodników. Znanych jest 1500 rodzajów drożdży, co stanowi około 1 procent wszystkich istniejących gatunków. Od 4000 r. p.n.e. drożdże są używane jako zaczyn do wypieku chleba i ciast oraz do fermentacji piwa i wina. Istnieje również wiele pozytywnych zastosowań drożdży w ogrodzie.

Czym są drożdże?

Drożdże nie są ani pochodną innych produktów biologicznych, ani składnikiem mineralnym: drożdże to mikroskopijne, zwykle jednokomórkowe grzyby. Chociaż pojawienie się grzybów w produktach spożywczych zwykle kojarzy się nam z czymś złym, nie jest tak w przypadku drożdży. Drożdże są dla nas tak ważne i pożyteczne ze względu na swoją zdolność do rozkładania cukrów i węglowodanów w procesie zwanym fermentacją. 

Drożdże na zwalczanie szkodników w ogrodzie

Pozbądź się ślimaków na swoim podwórku bez użycia toksycznych środków chemicznych, stosując przyjazne dla środowiska rozwiązanie, jakim jest pułapka na ślimaki z drożdży. Stosując tę metodę, można usunąć z ogrodu dużą liczbę ślimaków. Staromodny środek polegający na rozstawianiu spodków z piwem w celu przyciągnięcia ślimaków zawdzięcza swój sukces drożdżom piwowarskim. Ślimaki są przyciągane przez mieszankę fermentacyjną składającą się z suchych drożdży, soli, cukru i ciepłej wody, którą wlewa się do otwartych szklanych słoików. Ustaw te słoiki na ziemi pod kątem, aby ślimaki mogły wcisnąć się do otwartych otworów i utonąć w mieszance. Ustaw pojemniki w odstępach od 2 do 3 metrów i opróżniaj je co dwa lub trzy dni.

Zastosowanie drożdży jako przyśpieszacza procesu kompostowania

Przyspiesz proces kompostowania, używając drożdży domowej roboty. Wytwarzanie kompostu z odpadów żywnościowych powoduje ponowne wprowadzenie cennych składników odżywczych do gleby. Ten rodzaj odpadów stanowi dla ogrodników tanią, ekologiczną alternatywę dla kupnych nawozów chemicznych. Japoński system znany jako bokashi opiera się na fermentacji odpadów organicznych w celu wytworzenia kompostu. Odpady umieszcza się w plastikowym wiadrze z pokrywką, a następnie dodaje się do nich drożdże, kwas mlekowy i wodę. W ciągu siedmiu dni kolonie drożdży przekształcają płyn w nawóz dla roślin, a pozostałą masę zakopuje się pod warstwą 20 cm gleby, aby wzbogacić glebę w ogrodzie.

Nawóz dla róż na bazie drożdży

Róże to cenione krzewy o pachnących kwiatach. Stosuj nawóz na bazie drożdży, aby zmotywować róże do wypuszczania większej liczby pąków. Mieszanka drożdży piwowarskich i wody nałożona na korzenie róży stymuluje tworzenie pąków. Aby zmusić pędy do wzrostu, należy zmieszać 3 łyżki stołowe drożdży z 10 litrami wody. Aby utrzymać kwitnienie przez cały sezon, należy stosować od 2 do 4 łyżek stołowych drożdży w 7 litrach wody i stosować roztwór, gdy tylko krzewy zaczną kwitnąć.

Drożdże to pożywny produkt dla pożytecznych owadów

Owady pożyteczne, takie jak pszczoły i biedronki, pomagają w zapylaniu roślin i zjadają owady niszczące ogrody. Zachęcaj te owady do żerowania w ogrodzie za pomocą drożdży, niedrogiego substytutu pyłku kwiatowego stosowanego przez pszczelarzy. Drożdże te, będące produktem ubocznym fermentacji, są sprzedawane jako suplement diety dla ludzi i zwierząt gospodarskich. Mieszanka drożdży, miodu i wody umieszczona w ogrodzie w spodkach dostarcza tym owadom białka, które pomaga im w walce ze szkodnikami. Biedronka w ciągu swojego cyklu życiowego zjada do 5000 mszyc, ale gdy tylko znikną te szkodniki, leci do innych ogrodów w poszukiwaniu pożywienia.

  Autor:
Artykuł został przygotowany przy współpracy z ogrodniczym sklepem internetowym Sklep Dla Ogrodu oferującym wiele produktów do ogrodu