Armatura kuchenna jest niezwykle ważnym elementem wykończenia wnętrza. Jej najważniejszymi elementami są zlewozmywak i bateria kuchenna. W naszym artykule skupiamy się na zlewozmywakach. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów zlewów kuchennych, które różnią się między sobą przede wszystkim wielkością i sposobem konstrukcji oraz rodzajem wykorzystanych przy ich produkcji materiałów. W artykule przedstawiamy najważniejsze zalety i wady każdego rodzaju zlewozmywaka.
Rodzaje zlewozmywaków ze względu na wielkość i sposób konstrukcji
Podstawowy podział zlewozmywaków dzieli tego typu elementy ze względu na ich wielkość i konstrukcję. Duże znaczenie ma w tym przypadku przede wszystkim ilość komór w zlewie. W zależności od wielkości kuchni i ilości miejsca na blacie lub na szafce można wybrać zlewozmywak jednokomorowy, dwukomorowy, półtorakomorowy lub nawet dwu i pół komorowy. Im więcej komór będzie miał zlew, tym może być wygodniejszy w użytkowaniu. W dwukomorowym zlewie łatwiej jest np. pozmywać większą ilość naczyń lub umyć więcej warzyw i owoców. Z drugiej strony taki zlew będzie zajmował znacznie więcej miejsca na blacie, dlatego też na większą armaturę warto jest się zdecydować tylko dysponując większą kuchnią. Więcej na temat wielkości zlewozmywaków opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online AGD Design:
Wybór odpowiedniej wielkości zlewozmywaka powinien zależeć od wielkości pomieszczenia i ilości dostępnego w nim miejsca. W aneksach kuchennych zazwyczaj umieszcza się zlewozmywaki jednokomorowe. Mając do dyspozycji zmywarkę, zlew zazwyczaj służy nam tylko do mycia warzyw i owoców i dlatego też wiele osób nie chce jego kosztem zmniejszać ilości miejsca na blacie roboczym. Większe zlewozmywaki są z kolei chętnie umieszczane w kuchniach, które są oddzielnymi pomieszczeniami.
Z jakich materiałów mogą być wykonane zlewozmywaki?
Jeżeli już wiemy, jakiej wielkości zlewozmywak chcielibyśmy umieścić w swojej kuchni, teraz możemy się skupić na wyborze armatury, która będzie wykonana z odpowiedniego materiału. W tym przypadku dostępnych jest również wiele możliwości. Wybierając odpowiedni rodzaj zlewu trzeba pamiętać o tym, że każdy materiał ma swoje wady i zalety.
Wśród najczęściej wybieranych rodzajów zlewozmywaków znajdują się:
- Zlewozmywaki ze stali emaliowanej – charakteryzują się dużą wytrzymałością na działanie wysokich temperatur i są łatwe do utrzymania w czystości. Niestety nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne i mogą ulegać widocznym obtłuczeniom.
- Zlewozmywaki ze stali szlachetnej – odporne zarówno na działanie wysokich temperatur, kwasów jak i na uszkodzenia mechaniczne. Łatwe w czyszczeniu i charakteryzują się stosunkowo niską ceną zakupu. Na zlewozmywakach stalowych gładkich, w zależności od posiadanej wody mogą powstawać zacieki, których można uniknąć regularnie czyszcząc i wycierając zlew do sucha. Warto zastanowić się nad powierzchnią zlewozmywaka "len" dzięki której woda łatwiej spływa do otworu odpływowego.
- Zlewozmywaki granitowe – charakteryzują się dużą odpornością i wytrzymałością oraz ciekawą estetyką. Ze względu na porowatą powierzchnię, mogą jednak sprawiać trudności w czyszczeniu. Zlewozmywak granitowy odznacza się też dużą wagą, dlatego wymaga solidnej obudowy.
- Zlewozmywaki ceramiczne – chętnie wybierany rodzaj zlewozmywaków przede wszystkim ze względu na ciekawą estetykę wykończenia. Takie zlewozmywaki także charakteryzują się dużą odpornością na wysokie temperatury oraz kwasy z owoców. Są też odporne na uszkodzenia mechaniczne. W celu czyszczenia konieczne jest zastosowanie detergentów dostosowanych do danego typu zlewu i miękkiej ściereczki.
- Zlewozmywaki z materiałów kompozytowych – czyli zlewy, które są wykonane z mieszanki żywic i piasków mineralnych. Wyglądem przypominają naturalny kamień. Oprócz tego charakteryzują się też wysoką trwałością i odpornością na działanie wysokich temperatur i na uszkodzenia mechaniczne. Po każdym użyciu powinny zostać umyte i dokładnie wytarte do sucha w innym wypadku łatwo osadzają na powierzchni brud.