Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Balon do wina - jakie są rodzaje oraz jaki najlepiej wybrać?

balon do wina
 |  Artykuł partnera  |  Dom i ogród

Produkcja domowego alkoholu to coraz popularniejsze hobby. Nic w tym dziwnego, domowe trunku cieszą się oryginalnym smakiem, kolorem. Ręcznie wyprodukowana butelka wina będzie dla nas cenniejsza, ponieważ włożyliśmy w nią ogrom pracy. Jednak, aby dobrze zabrać się za takie hobby, będziemy potrzebować odpowiedniego sprzętu! Jednym z kluczowych elementów jest balon do wina, w którym zachodzić będzie fermentacja owoców. Jaki balon do wina więc wybrać? Jakie są rodzaje? W tym artykule znajdziesz nasze wskazówki!

Jak powstaje wino?

Na samym początku przygody z domową produkcją alkoholu proces powstawania wina może wydawać się skomplikowany. Proces produkcji wina zaczyna się od zbierania owoców w odpowiednim momencie, które następnie poddawane są obróbce. Winogrona pozbawiane są szypułek, a potem miażdżone. W przypadku czerwonego wina potrzebna jest maceracja, czyli proces, w którym skórki winogron mają dłuższy kontakt z sokiem. Dzięki temu uzyskujemy ciemny kolor wina. W produkcji białego wina ten proces jest omijany.

Następnym etapem jest fermentacja, czyli proces, w którym drożdże winne przetwarzają cukier znajdujący się w soku na alkohol. Gdy już proces fermentacji się zakończy, wino zlewane jest do nowego naczynia. Jeśli zależy nam na stworzeniu wina białego, trzeba pamiętać, aby wino miało mały kontakt z tlenem, tak, aby się nie utleniło. Potem wino jest klaryfikowane i filtrowane. Klaryfikacja wina pozwala na oczyszczenie go oraz uniknięcie wytworzenia się nieprzyjemnych aromatów. Jednak trzeba to robić ostrożnie, aby tego wina nie popsuć. Ostatnim etapem produkcji wina jest jego dojrzewanie. Wino przelewane jest do beczek, gdzie przez okres, który ustalimy, będzie dojrzewać. Po tym procesie wino jest gotowe do spożycia i degustacji. Można je także przelać do specjalnych butelek i wręczać w prezencie naszym najbliższym.

Jaki balon do wina wybrać?

Gdy już wiemy, jak przebiega proces powstania wina, to z pewnością ważnym krokiem będzie wybór odpowiedniego sprzętu. Istotnym narzędziem w całym procesie jest balon do wina. Jest to naczynie, w którym zachodzi proces fermentacji. Mogliśmy też słyszeć o dymionach, gąsiorach oraz pojemnikach fermentacyjnych. Te są zaś rodzajami balonów. Różnica jest taka, że gąsiory to balony o małej pojemności i zrobione ze szkła. Idealnie będą nadawać się na początek przygody z domową produkcją wina. Dymiona to balony o większej pojemności. Doskonale sprawdzą się dla bardziej doświadczonych winiarzy. Ich pojemność dochodzi do 65 litrów, więc będą nadawać się do produkcji wina na większą skalę. Możemy także spotkać pojemniki fermentacyjne, które pomieszczą ok. 30 litrów wina. Różnią się też materiałem, z którego są wykonywane. W przeciwieństwie do szklanych gąsiorów i dymion są one tworzone z plastiku. Choć to mniej ekologiczne rozwiązanie to odznaczają się dużą trwałością. Wybór więc odpowiedniego naczynia będzie zależeć w głównej mierze od naszych osobistych preferencji.

Widok na winnicę o zachodzie słońca

Rodzaje balonów na wino

Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje balonów na wino. Podział ich odbywa się ze względu na szerokość szyjki balonu. Mamy zatem do wyboru balony wąskotorowe i szerokotorowe. Balony wąskotorowe te najpopularniejsze, o wąskiej szyjce. Cechują się o tym, że można w nich jedynie przechowywać wyroby z mniejszych owoców. Bez problemu zmieścimy tam wino, piwo, miody pitne czy nalewki. Możemy je kupić w koszach wiklinowych i plastikowych. Drugi rodzaj balonów, czyli szerokotorowe. Charakteryzują się one szeroką szyjką. Można ich użyć w procesie fermentacji win, piw oraz miodów pitnych. Sprawdzą się także idealnie do przechowywania domowych wyrobów takich jak dżemy, pikle, kiszonki czy kompoty, a nawet do przechowywania produktów sypkich. Mają więc one więcej zastosowań niż balony wąskotorowe.

Jak umyć balon na wino?

Gdy już zakończymy korzystanie z balonów na wino, powinniśmy zadbać o ich odpowiednie umycie, tak aby mogły służyć nam na długo. Do poprawnego wyczyszczenia balonów potrzebować będziemy szczotki, która umyje ścianki i dno balonu, oraz pirosiarczanu potasu, który posłuży jako środek do dezynfekcji balonu. Dzięki temu nie będzie tworzyć się pleśń, a balon na długo zostanie zdatny do użytku. Najpierw warto przepłukać balon wodą, ale nie może ona być wrząca, najlepiej będzie użyć ciepłej lub nawet zimnej wody. Dzięki szczotce zbierzemy resztki osadu alkoholowego ze ścianek szklanego balonu. Sama dezynfekcja balonu to tylko zastosowanie roztworu pirosiarczanu potasu oraz przepłukanie go wodą. Po tym wszystkim balon jest gotowy do ponownego użycia. Sam proces jest prosty i szybki, a pozwoli nam na długo używać balonów na wino.

Gdzie kupić balon do wina?

Mając wiedze, jakie są rodzaje balonów na wino oraz jaki balon powinniśmy wybrać dla siebie, będziemy szukać sklepu z dobrym jakościowo sprzętem. Takie narzędzia najlepiej zakupić w specjalistycznym sklepie z akcesoriami do domowej produkcji alkoholu. Dzięki temu będziemy pewni, że wybrany przez nas sprzęt będzie charakteryzować się dobrym stosunkiem ceny do jakości. Jednocześnie korzystając z takiego sklepu, możemy także skompletować cały zestaw do produkcji wina. Możemy także stworzyć zestaw prezentowy dla bliskiej nam osoby, jeśli zaczyna swoją przygodę lub interesuje się domową produkcją wina. Na pewno będziemy zadowoleni z szerokiej oferty i wysokiej jakości produktów w takim sklepie.