Polacy bardzo często mieszkają w niewielkich lokalach w budynkach wielorodzinnych, w których do dyspozycji jest tylko niewielka kuchnia. W starszym budownictwie dość często jest ona pomieszczeniem bez okna, obecnie u wielu osób przebudowywanym na aneks. Dzięki istnieniu mebli na wymiar możemy praktycznie zabudować każdą, nawet bardzo małą czy nieustawną kuchnię.
Jak rozplanować małą kuchnię?
Mała kuchnia to pomieszczenie, które może mieć ledwie 4 albo 6 metrów kwadratowych. Bez względu na to, jak niewielka jest kuchnia, powinny w niej znaleźć się: lodówka, płyta gazowa, okap i zlewozmywak. Na rynku możemy znaleźć sprzęty dedykowane do małych kuchni. Są to niewielkie lodówki do zabudowy pod blatem, płyty na dwa pola czy jednokomorowe zlewozmywaki.
Aby móc funkcjonalnie taką kuchnię zabudować warto postawić na meble na wymiar. W każdej nawet małej kuchni trzeba zadbać o to, by był wolny blat do przygotowywania posiłków. Gdy przestrzeń jest niewielka, szafki górne można zrobić zabudowane do samego sufitu, dzięki czemu pomieszczą więcej przedmiotów. Ponadto należy zadbać o dobre oświetlenie i pokrycie podłogi materiałem, który nie jest śliski.
Co sprawi, że nasza kuchnia będzie wygodna?
Gdy planujemy układ mebli, powinniśmy się trzymać zasady trójkąta roboczego. Dzięki temu nie będziemy musieli niepotrzebnie tracić czasu. Pomiędzy trzema strategicznymi punktami, czyli lodówką, zlewem i płytą powinny znajdować się odpowiednio duże blaty robocze. Jest to niezmiernie ważne.
Aby było wygodnie, trzeba zadbać o to, by blat był blisko lodówki. Gdy wyjmiemy z niej np. warzywa, odkładamy je na kolejny blat obok zlewu. Po umyciu odkładamy na następny blat roboczy, gdzie możemy je obierać. Przynajmniej z jednej strony płyty gazowej powinien również znajdować się blat, żeby można tam było odstawić na przykład garnek.
Ważne jest także to, by w sposób logiczny zagospodarowywać poszczególne szafki. Pod płytą gazową dobrze jest mieć szufladę ze sztućcami, gdyż przydają się one w czasie gotowania. Niedaleko powinny też być przyprawy, garnki i patelnie. W jednej szafce warto zgromadzić także kubki, szklanki, kawy i herbaty.
Z kolei pod zlewem dobrze jest mieć specjalne wysuwane pojemniki na segregowane odpady. Gdy w kuchni mamy ustawiony stół to na sąsiedniej ścianie możemy zawiesić witrynki albo otwarte półki. Ustawimy tam naczynia, po które będzie wygodnie sięgać przy okazji posiłków. W małej kuchni nie zawsze udaje się zmieścić tradycyjny stół, dlatego warto postawić na model rozkładany na ścianę.
Jak jeszcze można oszczędzać przestrzeń w małej kuchni?
Jeśli bardzo zależy nam na tym, by mieć zmywarkę, wybierzmy tę mniejszą o szerokości 45 cm. Z dużą uwagą trzeba też dobierać typ szafek meblowych. Warto mieć chociaż jedną kolumnę szuflad natomiast na górze dobrze jest wybierać przede wszystkim szafki zamknięte. W każdej kuchni jest wiele sprzętów do schowania i trzeba mieć na nie miejsce. Jeśli zdecydujemy się je trzymać na blatach albo na otwartych półkach w małej kuchni szybko powstanie wrażenie chaosu.
Artykuł powstał we współpracy z citymeble.com |