Ostatnie wydarzenia związane z awarią warszawskiej kanalizacji i awaryjnym zrzutem nieoczyszczonych ścieków do Wisły zwróciły uwagę wielu osób na jakość i bezpieczeństwo dostaw wody pitnej.

Dbanie o jakość wody pitnej należy do zadań przedsiębiorstwa wodociągowego. To ono powinno posiadać taką instalację do uzdatniania wody, aby przy zmieniającej się jakości wody czerpanej z rzeki, jeziora lub podziemnego źródła, w kranie u odbiorcy była bezpieczna i smaczna.

W ocenie autora tego tekstu, każdy powinien mieć w domu sprzęt pozwalający na dodatkowe uzdatnienie wody w razie jej skażenia, a najlepiej jej zapas oraz awaryjne źródło.

Skażenia wody w wodociągu zdarzają się w Polsce dość rzadko. Najczęściej woda jest zanieczyszczona bakteriami, dużo rzadziej zdarzają się zanieczyszczenia chemiczne.

Różne rodzaje zanieczyszczeń wymagają różnej reakcji. Nie ma jednej skutecznej metody na oczyszczenie wody ze wszystkiego.

Domowe (stołowe) filtry do wody

Filtry do wody popularnych marek Brita i Dafi nie są w stanie usunąć z wody bakterii. Ich zadaniem jest poprawa smaku wody i zmniejszenie jej twardości (zmniejszenie ilości minerałów rozpuszczonych w wodzie). O ile ten pierwszy efekt jest pożądany (zdecydowanie zachęca do picia wody z kranu), o tyle ten drugi – niekoniecznie. Przecież minerały zawarte w wodzie w dużej części są dla zdrowia korzystne.

Filtry turystyczne

Ogromna część turystycznych filtrów (np. słomki Lifestraw czy Sawyer) do wody usuwa z niej tylko zanieczyszczenia mechaniczne (np. zawieszony w wodzie muł) oraz biologiczne (chorobotwórcze bakterie i pierwotniaki). Doskonale nadają się do filtrowania wody z leśnego potoku, ale już nie usuną z niej chemikaliów, którymi może być zanieczyszczona woda przepływająca przez obszary rolnicze czy zurbanizowane.

Tabletki do uzdatniania wody

Składające się ze związków chloru tabletki do uzdatniania (dezynfekcji) wody są w stanie zneutralizować zanieczyszczenia biologiczne, czyli po prostu zdezynfekować wodę. Ich działanie podobne jest do innych preparatów z chlorem. Na przykład możliwe jest awaryjne wykorzystanie wybielacza zawierającego chlor. Chlorem dezynfekuje się przecież też wodę w przydomowych basenach.

Dezynfekcja przez gotowanie

Świetną metodą na neutralizację zanieczyszczeń biologicznych jest po prostu gotowanie wody. Doprowadzenie jej do wrzenia jest uznawane przez WHO za wystarczające, by uznać ją za bezpieczną, bo większość chorobotwórczych drobnoustrojów ginie już w temperaturze 60*C. 

Gotowanie nie wpłynie jednak w żaden sposób na zanieczyszczenia chemiczne czy mechaniczne.

Destylacja

Najlepszą metodą na zapewnienie jakości wody pitnej jest jej destylacja, czyli najpierw odparowanie, a później skroplenie. Wymaga jednak czasu oraz olbrzymich ilości energii (ponad 6 razy więcej, niż jej zagotowanie z temperatury pokojowej). No i nie usunie niektórych zanieczyszczeń chemicznych.

 

9078907676 Autor artykułu
Krzysztof Lis, od 2016 r. prowadzi sklep karaluch.com.pl, specjalizujący się w przedmiotach niezbędnych na sytuacje awaryjne.