Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Nowoczesne technologie w pieczarkarniach — jakie przynoszą korzyści?

pieczarkarnia rawona
Źródło zdjęć: pieczarki.net.pl
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Popyt na grzyby w naszym kraju, jak i w Europie jest duże, dlatego już od dłuższego czasu uprawia się je w ogromnych halach. Polska to kraj, z którego pieczarki eksportuje się na praktycznie wszystkie kraje świata. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że prawie połowa pieczarkowego biznesu należy zaledwie do kilku krajów: Polski, Holandii oraz Kanady? Możemy więc podsumować to jednym stwierdzeniem — jesteśmy specjalistami w uprawie tych grzybów!

Jak wygląda prowadzenie takiego biznesu? Jak wypracować najlepszą jakość grzybów? Odkryj tajemnice hodowli pieczarek z innowacyjnych i nowoczesnych sposobów.

Świeże pieczarki od Rawony

Głównym celem naszej hali produkcyjnej jest oferowanie produktów najwyższej jakości. Uprawiamy wysokiej klasy pieczarki i zajmujemy się również sprzedażą runa leśnego. W zależności od sezonu sprzedajemy kurki, jagody, szparagi, borówki oraz żurawinę.
Pieczarkarnia Rawona to rodzinna firma z wieloletnią tradycją. Prawidzwa pasja oraz zwracanie uwagi na najmniejsze detale na każdym etapie oraz innowacyjne technologie to gwarancja świeżych, smakowitych i pełnowartościowych produktów.
Zobacz, jakie rozwiązania powinno się wdrożyć, żeby spełnić wymagania wszystkich Klientów.

Nowoczesna technologia wykorzystywana w uprawie pieczarek

Dzięki wykorzystaniu specjalistycznych urządzeń, które monitorują mikroklimat w nowoczesnych halach produkcyjnych, uprawę grzybów można zoptymalizować. Czas wzrostu pieczarki trwa zaledwie kilka tygodni, a później zmieniane jest podłoże i uprawiane są kolejne pieczarki.
Żeby wszystko przebiegało zgodnie z ustalonym harmonogramem, grzyby potrzebują odpowiednich warunków. Innowacyjne zakłady produkcyjne muszą dysponować odpowiednim sprzętem:

  • półki uprawne (stworzone ze stali lub blachy) oraz kostki uprawowe,
  • wentylacja,
  • nowoczesne systemy, które pozwalają na automatyczne sterowanie mikroklimatem,
  • automatyka nawadniania, która zadba o optymalną wilgotność w środku hali,
  • specjalistyczne oświetlenie — hermetyczne lampy, które gwarantują efektywną pracę w ciężkich warunkach,
  • maszyny do zbioru grzybów,
  • klimatyzacja i mroźnie, które pozwalają na uprawę pieczarek również w słoneczne dni.

Tak przygotowana hala produkcyjna przyniesie świetny efekt i zadowoli wszystkich smakoszy najlepszą jakością sprzedawanych produktów.

producent pieczarek pieczarkarnia rawona

Dobre podłoże do uprawy pieczarek

Jako producent pieczarek z wieloletnim doświadczeniem, wiemy, że grzyby potrzebują odpowiedniego podłoża. Najlepsze podłoże to połączenie nawozu końskiego z mocznikiem, nawozem kurzym oraz gipsem i wodą. Zachowanie odpowiednich proporcji w produkcji tego miksu pozwoli stworzyć optymalne warunki, które będą wspomagać proces uprawy grzybów.
Stworzenie podłoża pod uprawę pieczarek to długi proces, na który składa się kilka punktów:

  1. etap rozkładu,
  2. pasteryzacja, na którą trzeba poświęcić nawet kilkanaście dni,
  3. chłodzenie i zasiewanie grzybnią,
  4. wzbogacenie miksu o cenne minerały i witaminy,
  5. dodanie torfu na wierzch.Klasa gruntu to jeden ze składników, które gwarantują sukces w hodowli pieczarek.

System automatycznego nawadniania w hali produkcyjnej

Nowoczesna hala musi mieć odpowiedni system nawadniający. Z jakiego powodu? Grzyby najszybciej rosną na wilgotnym podłożu, stąd w hali produkcyjnej trzeba im zapewnić optymalną temperaturę i wilgotność. Każdy regał, na którym rosną grzyby, powinien być dokładnie i ciągle zraszany. Stopień wilgotności najlepiej, jeśli wynosi 80-95%.
Automatyzacja nawadniania przyspieszają proces wzrostu i gwarantują wysokiej jakości plony.

Obowiązki w zakresie przestrzegania bezpieczeństwa i higieny pracy

Oprócz specjalnych systemów i wysokiej jakości podłoża, następnym istotnym elementem jest higiena. To, co jest największym zagrożeniem dla hodowli pieczarek to pleśń, która powstaje w tempie ekspresowym, a może zniszczyć wszystkie produkty. Co robić, aby do tego nie dopuścić? Dowiedz się, jak zapobiec przenoszenia się drożdżaków, które mogą zadecydować o konieczności likwidacji Twojej pieczarkarni.

Odzież robocza i korzystanie z jednorazowych rękawic

Osoby zatrudnione na takiej produkcji, pamiętać o różnych zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy z powodu tego, że mogą przenosić zarazki. Po pierwsze powinni mieć na sobie odpowiednią odzież do pracy oraz ochronne rękawice. Najlepiej sprawdza się też codzienne czyszczenie odzieży i częste oczyszczanie nożyc, którymi obcina się ogonki pieczarek.

Szczelne izolowanie hali

Istotne jest również dokładne zamykanie hali. Dodatkowo można wdrożyć systematyczne odkażanie przechodząc wokół wszystkich półek. Opłacić może się również zamontowanie solidnych technicznych drzwi, które będą blokadą oddzialającą halę od środowiska zewnętrznego.

Dezynfekcja i sterylizacja

Minimum raz w tygodniu i obowiązkowo w przerwie między zmianą podłoża, powinno się wykonywać kompleksową dezynfekcję całego zakładu. Stosowanie odpowiednich środków wyeliminuje niebezpieczne drożdżaki będące zagrożeniem dla uprawy.

Pyszne pieczarki - wynik wiedzy i bogatego doświadczenia w uprawie

Nowoczesne urządzenia, dobre podłoże, automatyczne nawadnianie i praca zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy. Co jeszcze zapewni sukces w tej branży? Bez wątpienia zaufani pracownicy!
Najwyższą jakość polskich grzybów doceniają Klienci z różnych zakątków Europy i świata. Nasza pieczarkarnia wykorzystuje specjalne udogodnienia, ale jednocześnie tradycyjne rozwiązania. Praca człowieka jest w tym przypadku bardzo ważna. Codziennie wykwalifikowany technolog poddaje ocenie podłoże i porównuje wzrost grzybów. Wierzymy, że piękny wygląd naszych grzybów zawdzięcza się poprzez dokładne ręczne zbiory. Grzyby hodowlane są monitorowane i zbierane w sposób ręczny przez naszych doświadczonych pracowników.