Domowa impreza zbliża się wielkimi krokami, a wśród zaproszonych gości są osoby na diecie bezglutenowej? A może jeden z domowników nie toleruje glutenu i trzeba znaleźć alternatywę dla ulubionych ciast, słodyczy i wytrawnych przysmaków? Na szczęście istnieje wiele bezglutenowych przekąsek, które można kupić lub przyrządzić samodzielnie.
10 najpopularniejszych przekąsek dla osób na diecie bezglutenowej
Pasty roślinne
Pasy warzywne nadają się zarówno na codzienną przekąskę, jak i imprezową przystawkę. Można posmarować nimi pieczywo (np. bezglutenowe bułki śniadaniowe) albo używać jako dipu do warzyw pokrojonych w słupki. Najpopularniejszym roślinnym smarowidłem jest hummus, ale godne polecenia są również pasta bakłażanowa z suszonymi pomidorami czy pasta z czerwonej fasoli i soczewicy.
Mini pizze
Mini pizze są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego wszyscy za nimi przepadają. Można sięgnąć po bezglutenowe spody do pizzy albo wyrobić ciasto samodzielnie z odpowiedniej mąki (przyda się uniwersalna mieszanka bezglutenowa). Do posmarowania spodów można wykorzystać bezglutenowy ketchup lub przecier pomidorowy. Na wierzch wystarczy wyłożyć 2-3 rodzaje dodatków, np. ser, wędlinę i oliwki.
Roladki z tortilli
Bezglutenowa tortilla z mąki ryżowej znakomicie nadaje się do przygotowania małych roladek, które można podjadać np. w trakcie meczu albo na rodzinnej imprezie. Najpierw trzeba posmarować placki serkiem twarogowym lub pastą warzywną, a następnie wyłożyć ulubione dodatki, np. wędzonego łososia, ser, warzywa pokrojone w słupki. Na koniec wystarczy zwinąć placek w rulon i pokroić w plastry.
Budyń
Budyń można ugotować samodzielnie z jajek, mleka i skrobi ziemniaczanej. Jednak osoby, które nie lubią tracić czasu w kuchni, mogą sięgnąć po gotowy budyń bezglutenowy (do tych zwykłych często dodaje się gluten w celach technologicznych). Do udekorowania deseru przydadzą się owoce, listki mięty i czekolada bezglutenowa.
Ciasteczka z dodatkami
Ciasteczka można przygotować dla gości lub zrobić na zapas i włożyć do szklanego słoika. Nie trzeba mieć dużego doświadczenia w pieczeniu, ponieważ wystarczy sięgnąć po gotową mieszankę i postępować według instrukcji na opakowaniu. W ten sposób można zrobić na przykład ciasteczka gryczane z owocami lub ciasteczka jaglane z dodatkiem nasion chia i orzechów.
Muffinki
Przygotowanie ciasta na mini babeczki ułatwi bezglutenowa mieszanka do wypieków, która zawiera m.in. skrobię kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą oraz mąkę jaglaną. Muffinki można przyrządzić na słodko – przydadzą się tutaj np. bezglutenowa czekolada gorzka, orzechy czy owoce. W wersji wytrawnej do babeczek można dodać np. szpinak, paprykę, wędlinę i parmezan.
Panini
Pyszne włoskie kanapki najczęściej przygotowuje się z żytniej lub pszennej ciabatty. Osoby unikające tradycyjnego pieczywa mogą jednak sięgnąć po panini bezglutenowe i wykorzystać je do przygotowania kanapek według własnego pomysłu. Wystarczy posmarować pieczywo pastą warzywną (doskonale pasuje tutaj pasta z pomidorami i bazylią), ułożyć ulubione dodatki i podpiec w opiekaczu.
Kąski z kurczaka
Gdy goście przychodzą na dłużej, na stole powinny pojawić się również przekąski na ciepło. Bardzo popularne są zwłaszcza kąski drobiowe, za którymi przepadają dzieci i dorośli. Trzeba jedynie pokroić filety z kurczaka na kawałki, następnie doprawić je i opanierować, a na koniec usmażyć lub upiec w piekarniku. Do przygotowania kąsków przyda się bezglutenowa bułka tarta, choć można wykorzystać również płatki kukurydziane.
Bezglutenowe chipsy
Gluten często dodawany jest do chipsów w celach technologicznych, więc najbezpieczniej sięgnąć po chipsy ziemniaczane bezglutenowe. Jako przekąskę można podać także chipsy kukurydziane lub chipsy ryżowe, które są dostępne w różnych smakach. Dla urozmaicenia można serwować je z pastą warzywną lub czosnkowym dipem.
Paszteciki
Wytrawne paszteciki to doskonały przykład przekąski, którą można podawać w dowolnych okolicznościach i przyrządzić według własnego pomysłu. Dobrą bazą do przygotowania ciasta będzie bezglutenowa mieszanka do wypieków, natomiast nadzienie można zrobić chociażby z grzybów i kiszonej kapusty, warzyw czy mielonego mięsa.