Dlaczego domowe wędzonki są niepowtarzalne? Każdy kucharz ma swój sekret w postaci unikatowego zestawu przypraw. To one wydobywają z dań to, co najlepsze, podkreślają głębię smaku, czarują aromatem, dopieszczają podniebienie. Masz przydomową wędzarnię? Zobacz, jak prawidłowo używać przypraw, by twoje wyroby stały się legendą w rodzinie i wśród znajomych.
Jak przygotować marynatę do wędzonki?
Zrobienie marynaty jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wodę z przyprawami. Gotową mieszankę można kupić w sklepie z przyprawami domowaspizarnia.pl. Po przestudzeniu można dodać soli do peklowania mięsa. Mięso należy włożyć do marynaty na przynajmniej pięć dni. Dla lepszego efektu warto co dwa dni obrócić.
Jak samodzielnie przygotować mieszankę przypraw do wędzenia mięs?
Każdy może użyć gotowej mieszanki przypraw i nie ma w tym niczego złego. Jeśli jednak ma to być sekret przekazywany z pokolenia na pokolenie, warto stworzyć ją samodzielnie. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, odważnie próbują nowych smaków, ale też wiedzą, że przyprawy do mięsa podlegają pewnym zasadom i na pewno nie cynamon jest głównym składnikiem mieszanek.
Za podstawę w przypadku mieszanek przyprawowych do wędzonek uznaje się sól, pieprz i czosnek. Przy tworzeniu marynaty warto sięgnąć też po ziele angielskie i liść laurowy.
To oczywiście tylko propozycja, na bazie której można eksperymentować w nieskończoność. Do mięs pasują między innymi: kolendra, papryka, kmin rzymski, tymianek, cząber, rozmaryn. Jeśli chodzi o proporcje, to trzeba kierować się indywidualnymi preferencjami.
Jak przyprawić kiełbasę do wędzenia?
Wędzona w przydomowej wędzarni kiełbasa nie ma sobie równych, jeśli tylko będzie dobrze przyprawiona. W przypadku kiełbasy obowiązują nieco inne zasady niż przy mięsach i wędlinach.
Przede wszystkim kiełbasy nie marynuje się i nie posypuje przyprawami przed wędzeniem. Wszystko, co najważniejsze, odbywa się już w trakcie robienia domowych kiełbas. Gotową mieszankę przypraw do kiełbasy trzeba dodać do zmielonego mięsa i dokładnie wymieszać przed napełnieniem flaków.
Ważne: przed właściwym wędzeniem kiełbasę trzeba osuszyć. Najlepiej zrobić to w wędzarni w temperaturze 30°C. Suszenie nie tylko poprawi strukturę kiełbasy, ale też polepszy jej smak.
Domowa spiżarnia to nie tylko przyprawy do mięs
W sklepie domowaspizarnia.pl można kupić nie tylko mieszanki przypraw do mięs. Do szerokiej oferty trafiły także przyprawy do zup, przyprawy kuchenne z całego świata (w tym bardzo popularne w Polsce przyprawy orientalne i włoskie), akcesoria do domowej produkcji kiełbas i wędlin, dżemów, soków, serów i jogurtów. Przed świętami na szczególną uwagę zasługują zestawy prezentowe.