Pyszne burgery na jesień — poznaj najciekawsze propozycje burgerów z sezonowych składników
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią — sezon na składniki, które jak żadne inne kojarzą się właśnie z tą porą roku. Jeśli chodzi za Tobą danie, które idealnie wpisuje się w charakter sezonowej kuchni, postaw na jesienną wersję znanego i lubianego posiłku, odpowiedniego na każdą okazję — pysznych burgerów! Aby Ci to ułatwić, zebraliśmy dla Ciebie garść kulinarnych inspiracji, wśród których z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Zapraszamy!
Kuchnia „jesienna”, czyli jaka?
Sezonowość składników odgrywa istotną rolę w kształtowaniu się naszych preferencji kulinarnych. Na niektóre z nich nabieramy szczególnej chętki wtedy, gdy w sklepach i restauracjach można znaleźć je jak najświeższe i najbardziej aromatyczne. W czerwcu szczególnie chętnie raczymy się truskawkami, a zimą — mandarynkami i pomarańczami. Jesień to z kolei czas korzennych przypraw, a także sezon na dynie i grzyby.
To właśnie te składniki mogą sprawdzić się jako elementy burgera nadające mu charakterystyczny aromat i smak, od razu przywodzące na myśl klimat jesieni. W tej porze roku temperatury spadają z dnia na dzień, w związku z czym chętnie decydujemy się też na wszelkiego rodzaju rozgrzewające napoje i pikantne, wyraziste smaki. Dużą popularnością w sezonie jesiennym cieszą się także warianty burgerów z dodatkiem panierowanego sera.
„Jesienne” burgery na każdą porę dnia — kulinarne inspiracje
Jesienna kuchnia może być łagodna i subtelna albo wyrazista i rozgrzewająca — na pewno nie powinna jednak być nudna! Przygotowując lub wybierając sezonowe burgery, możesz śmiało postawić na oryginalne połączenia smakowe i nietypowe składniki. Ciekawym podejściem może być również zestawienie ze sobą elementów kojarzonych z latem oraz zimą, na przykład soczystych owoców i korzennych przypraw.
Pyszne, sezonowe burgery zjesz na przykład w food truckach i restauracjach spod szyldu polskiej marki Pasibus. W jej lokalach skosztujesz zarówno klasycznych kanapek, jak i oryginalnych kompozycji dodatków. W ramach akcji „Burger Miesiąca” Pasibus regularnie przygotowuje nowe smaki burgerów, bazujące na sezonowych składnikach. Zajrzyj na stronę https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/gdynia/ i sprawdź, gdzie zjesz najsmaczniejsze burgery Gdynia!
Burger z sosem kurkowym
Kurki to przepyszne, aromatyczne grzyby, z których chętnie wykonujemy farsz do pierogów, zupy czy wykorzystujemy dodatek do sałatki. Przyrządzony z nich sos będzie fantastycznym dodatkiem do jesiennego burgera, podkreślając jego jedyny w swoim rodzaju, sezonowy charakter.
Burger z panierowanym kotletem serowym
Kotlety serowe to ciekawa alternatywa dla klasycznej wołowiny czy kurczaka, którą szczególnie upodobali sobie wegetarianie. Rozpływający się w ustach, gorący ser świetnie rozgrzeje w chłodne, jesienne dni! Ten składnik może sprawdzić się również jako dodatek do zestawu z burgerem. Dla przykładu, burgerownie Pasibus mają w swojej ofercie kulki serowe — chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, świetnie komponujące się z rozmaitymi dipami.
Roślinny burger z dynią
Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i bazującego na roślinnych składnikach, możesz przyrządzić burgera z dynią. To warzywo sprawdzi się w roli kotleta lub dodatku. Na jego bazie można przyrządzić również aromatyczny sos.