Klienci poszukują owoców i warzyw o najbardziej wyrazistym, zachwycającym smaku. Dlatego też wielu rolników szuka sposobów, by ich plony wyróżniały się pod tym względem. Najczęściej będzie to wybór odpowiednich gatunków upraw. Jednak nie jest to jedyny aspekt uprawy, który wpływa na walory smakowe. Równie ważne jest odpowiednie przygotowanie gleby do zasiewów. Na ile nawozy mają wpływ na smak uzyskanych plonów? I jaką rolę pełni w tym wszystkim wapno? Sprawdź, by przekonać się, jak uzyskać plony o najlepszym smaku.
Wpływ wapna nawozowego na owoce i warzywa
Celem uprawy różnego typu roślin jest uzyskanie wysokiej jakości plonów. Najczęściej w postaci owoców i warzyw, które trafią na półki w sklepach lub do sektora przetwórstwa żywności. Aby zebrane plony cieszyły się dużym popytem, co wpłynie także na ich cenę w punkcie skupu, muszą spełniać określone wymagania. Na wiele z nich wpływ ma zastosowane nawożenie w postaci wapna dla rolników. Wpływa ono między innymi na:
- Budowę skórki owoców i warzyw. Duża ilość wapnia (Ca) skutkuje zdrową, sprężystą i mocną budową owoców. Dzięki temu prezentują się one znacznie lepiej niż warzywa wyhodowane na glebie ubogiej w wapń.
- Mocna i wytrzymała budowa owocu oznacza, że w środku zmieści się więcej miąższu, źródła witamin i dobrego smaku. Niedobór Ca widoczny jest w postaci niewielkich, delikatnych owoców lub dużych okazach, które okazują się całkowicie puste w środku.
- Omawiany pierwiastek zobojętnia także glebę. Odczyn kwaśny blokuje przepływ wielu minerałów i składników odżywczych do rośliny, co ma ogromny wpływ na smak uzyskanych plonów.
- Warto stosować wapno nawozowe z magnezem, ponieważ ten dodatek również wpływa wydatnie na uzyskany smak warzyw i owoców między innymi: przez lepszą rozbudowę systemu korzennego, co sprzyja lepszemu wchłanianiu mikroskładników.
Korzystanie z nawozów zawierających wapń to podstawa opłacalnego i dobrze funkcjonującego rolnictwa.
Czym są środki wapnujące i jak działają?
Jak już można zauważyć, wapno dla rolnictwa ma kluczowe znaczenie. W jaki sposób należy je aplikować? Jest to zależne od rodzaju użytego nawozu. Środkiem wapnującym nazywa się wszelkie nawozy mineralne, powstałe na bazie naturalnych składników, które w swoim składzie posiadają wapń, a często także magnez. Pierwiastki te są dodawane w łatwo przyswajalnej dla roślin formie: tlenków, wodorotlenków, azotów i innych związków.
Wapno nawozowe tlenkowe oraz wodorotlenkowe najszybciej stabilizuje odczyn gleby, jednak jest również bardzo reaktywne. Tym samym wpływa na naturalnie występujące w gruncie mikroelementy. Dlatego też nie powinno się go stosować bezpośrednio przed siewem - uzyskany efekt może być odwrotny do oczekiwanego.
Bardziej popularne jest wapno nawozowe węglanowe z dodatkiem magnezu. Działa dużo wolniej i stabilniej, dostarczając uprawom potrzebnych składników odżywczych. To właśnie ta odmiana środków nawapniających najbardziej wpływa na smak uzyskiwanych plonów.
Zrównoważone nawożenie, a smak warzyw i owoców
Stosowanie nawożenia wapnem jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez rolników. W naszym klimacie roczne przenikanie tego pierwiastka w głąb gleby wynosi około 150 kg/ha. Nie oznacza to, że właśnie tyle wapna nawozowego należy dostarczyć pod uprawy - prawidłowe dawkowanie środków wapnujących musi być poprzedzone odpowiednimi badaniami. Bardzo istotny jest między innymi odczyn gleby. Jeśli uzyskana wartość jest wyższa od 7,5, część atomów tego pierwiastka będzie wiązana w substancje, których roślina nie jest w stanie przyjąć i rozłożyć. Oznacza to znacznie słabszą podaż wapnia w stosunku do jego ilości w nawozie.
Brak tego pierwiastka z kolei wywoływać wiele chorób fizjologicznych roślin. Przykładem jest gorzka plamistość podskórna występująca u jabłek. Innym zaburzeniem może być pękanie owoców lub warzyw z powodu zbyt słabej budowy. Dlatego też odpowiednie nawożenie wapnem ma kluczowe znacznie dla smaku i wyglądu uzyskiwanych plonów.