Świetnym sposobem na dodanie smaku do wypiekanego w domu chleba jest użycie różnych ziół i przypraw. Niezależnie od tego, czy chcesz wykorzystać do pieczenia chleba bazylię lub rozmaryn, czy też chcesz dodać anyż, oliwki, czy nasiona, istnieje wiele możliwości i inspirujących przepisów. Zaopatrując swoją spiżarnię w przyprawy, staraj się kupować tylko te produkty, których wiesz, że będziesz używać. Zioła i przyprawy mogą być nie tylko drogie, ale zachowują swój pełny smak przez zaledwie kilka miesięcy, nawet jeśli są odpowiednio przechowywane. Niemniej jednak warto próbować nowe przyprawy do wypiekanego chleba, a następnie zawężyć wybór do tych, które lubisz najbardziej. Oto lista przedstawiająca polecane przyprawy do wypieku aromatycznego chleb, oraz przepis, jak taki chleb upiec.
Zioła i przyprawy
- Rozmaryn - odrobina posiekanego rozmarynu całkowicie zmieni charakter i smak bochenka chleba. Zioło to jest tak silne, że nawet gałązka rozmarynu umieszczona na blasze do pieczenia w piekarniku wraz z chlebem, nada mu aromat.
- Bazylia - liście bazylii (świeże lub suszone) dobrze komponują się z innymi ziołami, czosnkiem i serem, dzięki czemu jest to jedno z najbardziej wszechstronnych ziół do pieczenia chleba.
- Szczypiorek - szczypiorek nadaje pieczywu cebulowy smak i dobrze komponuje się z nabiałem i czosnkiem.
- Szałwia - szałwia z chlebem komponuje się najlepiej, gdy liście są drobno zmielone lub suszone i zmielone, ponieważ mają silny smak, ale taki, który pięknie zaakcentuje chleb pełnoziarnisty.
- Tymianek - tymianek jest świetny, gdy chcesz dodać element cytrusowy do pikantnego pieczywa.
- Koper włoski - nasiona kopru włoskiego są używane do dodawania aromatu do chleba żytniego, pumpernikla, pszennego i innych rodzajów pieczywa. Można również użyć zarówno liści, jak i startego korzenia.
- Koper - nasiona i ziele kopru stanowią aromatyczny dodatek do pieczywa.
- Kminek - nasiona kminku są popularnym dodatkiem do chleba żytniego i pumpernikla.
- Czosnek - czosnek wymaga pieczenia, aby osłodzić jego smak. Można to zrobić, dodając go na wierzch chleba typu focaccia, ale aby dodać go do ciasta, należy go wcześniej uprażyć.
- Anyż - w wypiekach zazwyczaj pojawia się w postaci zmielonej w drożdżówkach. Warto spróbować go w tradycyjnych świątecznych wypiekach i innych regionalnych wypiekach (pizzelle z Włoch i pfeffernüsse z Niemiec). Anyż jest również popularną przyprawą peruwiańskim chlebie pan chuta i pan de anis.
- Kardamon - jest polecany do słodkiego chleba i pierników i świątecznych wypieków.
Regionalne mieszanki ziół do kupienia w komplecie, które świetnie pasują do chleba:
- Zioła prowincjonalne - estragon, cząber, koper włoski, bazylia, tymianek, rozmaryn (i czasami lawenda)
Jak używać ziół do pieczenia chleba?
Świeże zioła dodaje się do suchych składników i należy je jak najdrobniej posiekać. Przed posiekaniem, świeżo zebrane zioła należy pozostawić do wyschnięcia na około jeden dzień, dzięki temu nie będą one tak wilgotne i łatwiej rozprowadzą się w cieście. Przed posiekaniem oderwij liście od łodyg. Szybkim sposobem na drobne posiekanie lekko wysuszonych ziół jest zmielenie ich w młynku do kawy. Zioła mogą być również używane jako dekoracja chleba, na zewnątrz. Mają one tendencję do zatapiania się w chlebie, co dodaje mu smaku.
Dodatki:
- Warzywa/owoce - polecamy suszone pomidory, płatki suszonej cebuli (lub mieloną cebulę), skórka z cytryny, oliwki, płatki papryki (lub mieloną ostrą paprykę), czosnek. Należy unikać warzyw, które trzeba gotować, ponieważ nasiąkają one wodą zawartą w cieście, przez co po upieczeniu będą one twarde jak skała. Warzywa można wstępnie upiec lub pokroić na małe kawałki i na surowo dodać do ciasta.
- Nasiona i ziarna: do chleba warto dodać nasiona słonecznika, pestki dyni, owies, sezam, len, zarodki pszenne, nasiona chia, mak.
Mięso: Pokruszony boczek, pokrojone w kostkę pepperoni Najlepiej byłoby namoczyć nasiona i ziarna w wodzie i soli przez noc, aby zapobiec wysuszeniu ciasta i zintensyfikować ich smak. Nasiona można również uprażyć przed dodaniem do ciasta chlebowego, aby wydobyć "orzechowy" aromat. Dodaj je pod koniec mieszania ciasta, jeśli obawiasz się, że się rozpadną, lub obtocz bochenek w nasionach po uformowaniu. - Orzechy - orzechy są fantastyczne w chlebie! Popularne orzechy stosowane w wytrawnym pieczywie to orzechy włoskie. Przepisy na chleb z orzechami dobrze komponują się ze słodkimi lub słonymi dodatkami, takimi jak rodzynki i ser. W przypadku słodkiego pieczywa i wypieków warto spróbować orzechów pekan, laskowych i migdałów.
- Piwo - piwo sprawia, że chleb ma prawdziwy i obfity smak chleba. Świetnie komponuje się z mocnymi smakami, takimi jak ser i suszone mięso.
Przepis na aromatyczny chleb z dodatkiem przypraw
Składniki (12 porcji/kromek chleba)
- 15 gram świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 300 g mąki (do wyboru: mąka pszenna, żytnia, orkiszowa, mieszanki do chleba)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- Opisane powyżej przyprawy, według własnego uznania
Instrukcja:
- Pokrusz drożdże i posyp je cukrem.
- Po kilku minutach rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
- Wymieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli.
- Dodaj oliwę z oliwek, drożdże, a następnie ugnieć wszystko na gładkie ciasto.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę ziół i przypraw.
- Ponownie dobrze zagnieć wyrośnięte ciasto na powierzchni posypanej mąką.
- Dodaj do ciasta zioła, lub posmaruj nimi zewnętrzną stronę chleba.
- Uformuj chleb według własnego uznania.
- Pozostaw chleb do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Następnie należy piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut na złoty kolor.
- Pozostaw aromatyczny chleb do ostygnięcia. Smacznego!
Najwyższej jakości składniki do wypieku chleba, oraz przyprawy i zioła znajdziesz w sklepie Domowaspiżarnia.pl. W rzeczywistości, sam przepis na aromatyczny chleb nie jest skomplikowany, kluczem jest wybór świeżych przypraw i dobrej mąki, drożdży i oliwy - wszystko to oferuje wspomniany sklep.