Dobre restauracje coraz chętniej korzystają z dyspenserów wody, bo zapewniają one oszczędności oraz inne korzyści, w tym wizerunkowe. Czemu warto zainwestować w taki automat do wody, czym powinien się on wyróżniać i o czym jeszcze pamiętać przy wyborze? Sprawdź, jaki dystrybutor wody do restauracji będzie najlepszy.
Dyspensery wody – dlaczego są świetnym rozwiązaniem dla restauracji?
Dyspenser, nazywany też czasem dystrybutorem wody z filtrem lub automatem do wody jest korzystnym rozwiązaniem dla wielu biznesów, w tym także lokali gastronomicznych. Pozwala zrezygnować z wody w plastikowych butelkach, co oznacza wymierne korzyści i poprawia wizerunek firmy.
Przy znacznie niższych kosztach wody z kranu w porównaniu do tej butelkowanej, marża restauracji może być wyższa. Woda z dyspensera ma przy tym równie wysoką jakość i dobry smak oraz może być podawana w eleganckich, personalizowanych butelkach. Dystrybutor wody z filtrem sprawia też, że lokal oszczędza na kosztach obsługi śmieci oraz zwalnia sporą ilość miejsca, które zajmuje przechowywanie wody.
Automaty do wody to również bardzo ekologiczne rozwiązanie, które pomoże zredukować ilość plastikowych odpadów. W dobie rosnącej świadomości ekologicznej społeczeństwa, woda w plastiku coraz bardziej negatywnie wpływa na wizerunek restauracji. Woda serwowana w szklanych butelkach wysyła zaś klientom czytelny sygnał, że środowisko naturalne nie jest firmie obojętne.
Jaki dystrybutor wody do restauracji sprawdzi się najlepiej?
Żeby dobrze wybrać dyspenser wody do restauracji, warto zwrócić uwagę na takie kwestie jak:
- Duża wydajność i moc chłodzenia. Szybkość pracy oraz ilość wody, którą można schłodzić na godzinę, muszą być wystarczające nawet w godzinach największego ruchu, dlatego w większych lokalach gastronomicznych najczęściej stosuje się urządzenia o dużej wydajności (nawet do 120 l/h).
- Typ dystrybutora wody. Do restauracji zwykle najlepiej sprawdzają się konstrukcje nablatowe i systemy kranowe, a rzadziej wolnostojące.
- Rodzaje porcjowanej wody. Idealnym rozwiązaniem jest dyspenser z 4 lub 5 rodzajami wody (nieschłodzoną oraz schłodzoną niegazowaną, gazowaną i lekko gazowaną, a dodatkowo także gorącą).
- Możliwość zaprogramowania porcji dozowanej wody na konkretną pojemność butelek i karafek lub szklanek i kieliszków.
- Rozwiązanie typu 360°. Dobrze jest znaleźć dostawcę, który oferuje rozwiązanie z personalizowanymi butelkami, gamą akcesoriów od kratek do przechowywania butelek i koszy do mycia w zmywarce, po chemię i najważniejsze – kompleksową usługę serwisową.
- Elegancki design i proste w obsłudze rozwiązania, które zapewnią odpowiednie dopasowanie dyspensera do różnych przestrzeni (sala, bar, zaplecze itd.).
Przykładem urządzenia klasy Premium, które spełnia wszystkie powyższe wymagania, jest dyspenser wody do restauracji marki BRITA. Firma jest ekspertem w dziedzinie filtracji wody z ponad 50-letnim doświadczeniem.
Dlaczego dyspensery wody BRITA to dobry wybór i jakie modele polecane są do restauracji?
BRITA nie tylko oferuje własnej produkcji dystrybutory wody z filtrem, lecz także wiele przydatnych akcesoriów i usług. Można zatem dobrać opcję serwisowania i konserwacji urządzenia, a także sposób finansowania (zakup, leasing lub wynajem) do potrzeb biznesu.
Dyspensery BRITA wyróżniają się najwyższą jakością i niezawodnością oraz produkowane są we Włoszech. Mają zaawansowane systemy filtracji, które zapewniają doskonały smak wody oraz systemy bezpieczeństwa na wypadek wycieku, przepełnienia kratki czy spięcia w urządzeniu.
Polecane dystrybutory wody do restauracji to zwłaszcza modele Fill T-Tap i Fill Pro o wydajności 120 l/h. Modele te umożliwiają również jednoczesne napełnianie aż dwóch butelek, co oszczędza czas. Ponadto wyróżniono je prestiżową Red Dot Design Award w 2021 roku.
Jeśli potrzebna jest również gorąca woda, warto natomiast postawić na dyspenser BRITA Extra C-Tap. Wydajność chłodzenia wody przez urządzenie to 85/l, a podgrzewania – 20 l/h lub 30 l/h (w zależności od wybranego podgrzewacza).