© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Czy branża spożywcza mogłaby funkcjonować bez plastiku?

kobieta z wózkiem na zakupy, wyjmująca mrożonki z lodówki w sklepie spożywczym
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Plastik jest materiałem, z którym człowiek styka się niemal na każdym kroku. Znalazł on zastosowanie w najrozmaitszych obszarach rynku. Między innymi w ogromnym stopniu zrewolucjonizował branżę spożywczą. To dzięki niemu wiele produktów może być bezpiecznie przechowywanych oraz transportowanych. Czy branża spożywcza w XXI wieku mogłaby funkcjonować bez plastiku?

Czym jest plastik?

Plastik to tworzywo sztuczne. Oznacza to, że wykonywany jest z niewystępujących w środowisku naturalnym polimerów syntetycznych. Choć tworzywa te w języku potocznym określa się zbiorowo jako plastik, należy mieć na względzie, iż istnieją ich różnorodne rodzaje. Odróżniają je najrozmaitsze właściwości. Wybrane tworzywa sztuczne znajdują zastosowanie w branży spożywczej.

Zalety tworzyw sztucznych

Tworzywo, jakim jest plastik towarzyszy człowiekowi w niemal każdej dziedzinie jego życia. Nie dziwi zatem fakt, że zainteresowany jego wykorzystaniem może być również producent opakowań do żywności. Branża spożywcza okazała się idealnym miejscem do wykorzystania możliwości, jakie daje ten materiał. Najważniejsze zalety plastiku, wykorzystywane przez producenta opakowań do żywności, to:

  • odporność na oddziaływanie środków chemicznych,
  • wodoodporność,
  • niska masa,
  • długa żywotność produktów,
  • wytrzymałość tworzywa,
  • łatwość wytwarzania artykułów z plastiku,
  • prosty sposób barwienia,
  • możliwość zachowania wysokiej higieny,
  • wysoka dostępność,
  • bardzo przystępna cena,
  • dobre zabezpieczenie produktów spożywczych w transporcie,
  • dostarczanie klientowi produktu spożywczego w formie bezpiecznej, sterylnej i łatwej do przeniesienia,
  • możliwość poddania tworzywa procesowi recyklingu.

Producent opakowań do żywności w trosce o środowisko

Na temat plastiku toczyło i nadal toczy się wiele debat i dyskusji. Warto jednak pamiętać, iż odpowiedzialny producent opakowań do żywności stawia również na potrzeby związane z ochroną środowiska naturalnego. Najlepsze firmy w trosce o naturę wykorzystują przy produkcji swoich artykułów materiały podlegające całkowitemu recyklingowi.

Najbardziej cenieni producenci opakowań plastikowych wykorzystują odpady, które przeszły proces recyklingu. Dzięki takiemu działaniu plastik otrzymuje drugie życie i zmniejsza się zakres zużycia surowca. Do produkcji pozyskiwane są również surowce wtórne spoza fabryki, co powoduje, iż producent opakowań do żywności wspomaga zewnętrzne procesy recyklingu, a odpady nie zanieczyszczają środowiska.

Dzięki zastosowaniu procesu recyklingu, zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla do atmosfery, stosowaniu nowoczesnej technologii, energooszczędnych maszyn i oświetlenia w fabrykach, każdy producent opakowań do żywności może dołożyć swoją cegiełkę do odpowiedzialnego korzystania z atutów plastiku w branży spożywczej.

Z uwagi na to, iż tworzywa sztuczne mają liczne zalety, których pozbawione są inne materiały, wydają się być niezbędne do sprawnego funkcjonowania branży spożywczej. Zapewne bez plastiku branża spożywcza nadal by istniała, jednak życie każdego z nas byłoby dużo trudniejsze.

BizNews


© 2020 BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry