Jakie zastosowanie ma zbiornik ciśnieniowy w małym i dużym przemyśle spożywczym?
Branża spożywcza jest wysoce restrykcyjna dla dostawców półproduktów jak olej jadalny, mleko, zboża, syropy, wodę pitną i tym podobne. Normy bezpieczeństwa chronią przede wszystkim zdrowie konsumentów. Produkcja, czy magazynowanie produktów spożywczych musi odbywać się w higienicznych warunkach. Na podstawie kilku przykładów przybliżmy zastosowanie i charakterystykę zbiorników ciśnieniowych.
Zbiornik fermentacyjny niezastąpiony w każdym browarze
Firmy produkujące piwo, zarówno te rzemieślnicze, regionalne, jak i duże koncerny warzenie złotego trunku opierają na procesie fermentacji. To od niej zależy smak i rodzaj piwa. Fermentor, czy też zbudowany jest ze stali nierdzewnej. Konstrukcje czasami wyposażone są w płaszcz wodny, który z punktu widzenia piwowara, ułatwia kontrolę temperatury w zbiorniku, a ta ma wpływ na drożdże i proces fermentacji. Kadzie do piwa pracują w określonym ciśnieniu, a panel sterujący pomaga w kontroli poszczególnych parametrów.
Zbiorniki stożkowe na piwo
Aby zobrazować parametry ciśnieniowego zbiornika stożkowego dla branży piwowarskiej, przytoczymy jedno z zamówień producenta zbiorników. Zbiorniki nierdzewne, które wyszły z rąk inżynierów i spawaczy Gpi wyróżniają się wielkością. Dwa zbiorniki piwowarskie o pojemności ponad 111 m3, wysokości 13 m oraz szerokości 4 m zostały dodatkowo zaizolowane wełną mineralną 100 mm i wyposażone w drabinę klatkową. Do produkcji zbiorników ciśnieniowych zastosowano stal 304 i 304L. Konstrukcje są częścią procesu produkcji piwa w belgijskim browarze. Mogą pracować w temperaturze 0 / 100 °C.
Zbiorniki ciśnieniowe na olej jadalny
Kolejnym, popularnym rodzajem konstrukcji są zbiorniki oleju. Zbiorniki na olej spożywczy znajdziemy w firmach olejarskich i koncernach produkujących wyroby cukiernicze. Zbiorniki na olej jadalny mogą być wyposażone w mieszadło górne lub boczne i płaszcz grzewczo-chłodzący. Zbiorniki przemysłowe dla tej konkretnej gałęzi gospodarki są z reguły zbiornikami przenośnymi lub posadowionymi na 3-4 nogach.
Jednym z projektów Gpi była produkcja i dostawa trzech zbiorników (do pracy z ciśnieniem – 0,000 / +6,600 bara) na olej spożywczy dla firmy z Niemiec. Producent zbiorników zastosował stal nierdzewną 316L do kontaktu z produktem. Chropowatość ścian zbiornika musi być na tyle mała, aby zachować łatwość czyszczenia po magazynowanym oleju.
Produkcja zbiorników ciśnieniowych
Dobór odpowiedniego ciśnienia do produktu, zastosowanie określonego materiału, obliczenie grubości ścianek, parametrów mieszadła, dopasowanie grzania i chłodzenia do wymagań procesu. Te wszystkie składowe spoczywają na producencie zbiorników ciśnieniowych. Niezależnie od tego, czy przedsiębiorstwo potrzebuje zbiornik 100 l, czy 15 000 hl procedura obliczeniowa jest taka sama. Dodatkowo dla zbiorników spożywczych określone są normy bezpieczeństwa pod względem higieniczności. Wnętrze zbiornika posiada chropowatość na poziomie Ra ≤ 0,8 μm, aby uniknąć osadów na ściankach i zapewnić wymywalność.
Zbiorniki ciśnieniowe są projektowane i produkowane według norm i dyrektyw jak na przykład ASME, EN 13445, PED, które są gwarancją jakości i bezpieczeństwa.
Materiał przy współpracy z producentem zbiorników ze stali nierdzewnej Gpi Poland