Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Komora mroźnicza w restauracji – dlaczego warto?

restauracja
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Każda restauracja powinna słynąć z dań, przygotowywanych wprost ze świeżych składników. Jednak co z tymi produktami, które muszą przebyć długą drogę z najodleglejszych zakątków świata? Zazwyczaj na czas transportu są one mrożone. Mrożenie bowiem pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych i smakowych – dlatego też zainwestuj w komorę mroźniczą do przechowywania żywności.

Komora mroźnicza – jak to działa?

Profesjonalne komory mroźnicze są wykorzystywane do długoterminowego przechowywania żywności, leków i innych łatwo psujących się produktów. Wynika to z faktu, że komory te utrzymują produkty w temperaturze niższej niż 0 stopni Celsjusza, przedłużając w ten sposób ich trwałość. Niektóre komory chłodnicze są przystosowane do przechowywania ponad 1000 litrów produktów, jednocześnie w przypadku posiadania odpowiedniej przestrzeni, można zorganizować sobie dowolnej wielkości mroźnię, która pozwoli na przechowywanie dużej ilości zapasów. Dobrej jakości komora mroźnicza pozwala na utrzymanie stałej temperatury do -20 stopni Celsjusza. W ten sposób można przechowywać produkty od trzech do dwunastu miesięcy bez utraty smaku i właściwości, a prawidłowo przechowywany i rozmrożony produkt, praktycznie nie różni się od świeżego.

Komory mroźnicze w restauracji – po co?

Aby móc utrzymać temperaturę -20 stopni Celsjusza, zachować smak i właściwości odżywcze żywności, a także jej naturalny kolor i walory kosmetyczne, konieczny jest zakup zamrażarki. Restauracje, które na co dzień przygotowują dziesiątki, setki, a nawet tysiące porcji jedzenia potrzebują odpowiednio dużej przestrzeni do przechowywania produktów. Z jednej strony można zainwestować w profesjonalne zamrażarki, a których prędzej czy później przechowywanie produktów będzie problematyczne. Rozwiązaniem w tej sytuacji są komory mroźnicze, które przy niewielkiej powierzchni (3x3m) mogą mieć ponad 20 tys. litrów pojemności. Układ osobnego pomieszczenia ułatwia nie tylko inwentaryzację produktów, ale także stosowanie zasady FIFO przy ich zużywaniu. Właśnie w tym są zdecydowanie lepsze od klasycznych zamrażarek szufladowych, a tym bardziej komorowych.

Komora mroźnicza do restauracji – projekt na miarę

Dobrej jakości komora mroźnicza to podstawa działania restauracji. Jednak nie w każdym pomieszczeniu można bezproblemowo wstawić gotowy projekt. Co w takim momencie? Najlepiej wybrać rozwiązanie szyte na miarę. Na przykład producent komór chłodniczych i mroźni MRPRO oferuje również możliwość zamówienia komory na miarę. Pozwala to na zaplanowanie i wpasowanie pokoju chłodniczego w dowolnym miejscu – w ten sposób można zaoszczędzić miejsce, jednocześnie zachowując pełen profesjonalizm. Takie rozwiązanie najlepsze jest w pomieszczeniach o nietypowym układzie, dużych halach do dowolnego zastosowania, czy wręcz przeciwnie w restauracjach o bardzo ograniczonym metrażu. Komora mroźnicza do restauracji w formie modułowej pozwala także na jej późniejsze rozbudowanie czy przebudowę.