Suszone grzyby to niezwykle aromatyczny dodatek do wielu dań, między innymi bigosu czy pierogów z kapustą i grzybami. Nic więc dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie nie posiadać suszonych grzybów w zapasie. Jeśli chcemy podjąć próbę samodzielnego suszenia grzybów, musimy przede wszystkim wiedzieć, które gatunki grzybów najlepiej nadają się do suszenia oraz w jaki sposób prawidłowo to zrobić. Spieszymy z wyjaśnieniem!
Grzyby, które nadają się do suszenia
Co do zasady, do suszenia nadają się wszystkie grzyby jadalne. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że w zależności od ich rodzaju, proces suszenia może przebiegać inaczej. Co ważne, nie wszystkie grzyby po wysuszeniu zachowują sprężystość i są mocno aromatyczne.
Najlepszymi grzybami do suszenia są te o suchym kapeluszu. Należą do nich przede wszystkim borowiki, koźlarze oraz podgrzybki. Grzyby te doskonale znoszą proces suszenia, zachowując swój aromat i smak. Co istotne, po wysuszeniu nie tracą także walorów wizualnych. Po namoczeniu się bardzo sprężyste i jędrne.
Trudniejsze w suszeniu są grzyby o mokrej skórce kapelusza. Należą do nich przede wszystkim maślaki. Aby dobrze wysuszyć tego typu grzyby, należy je uprzednio obrać z mokrej skórki. Jest to dość pracochłonne i problematyczne zajęcie. Należy także pamiętać, że grzyby te zawierają w sobie dużo wody, więc po wysuszeniu znacznie tracą na objętości.
Ostatni rodzaj grzybów to grzyby z blaszkami. Są to na przykład kurki czy kanie. Choć można je suszyć, najczęściej unika się tego typu zabiegów. Grzyby z blaszkami tracą swoje walory smakowe podczas suszenia. Zdecydowanie lepiej jest je marynować, dusić, a nawet gotować.
Zamiast samodzielnie suszyć grzyby, możemy zdecydować się na zakup już gotowego suszu, na przykład borowików suszonych. Tego typu przetwory z grzybów oferuje między innymi firma Seweryn. Jest to przedsiębiorstwo z wieloletnim doświadczeniem i tradycjami. Dzięki temu sprzedawane przez nich grzyby są najwyższej jakości.
Jak suszyć grzyby?
W pierwszej kolejności należy odpowiednio przygotować grzyby. Mowa tutaj o oczyszczeniu ich z piasku, mchu czy igliwia. Jeśli jest to konieczne, można delikatnie przetrzeć grzyby lekko wilgotną ścierką. Ważne jest natomiast to, aby ich uprzednio nie myć. Woda, która dostałaby się do struktury grzybów, wydłużyłaby proces ich suszenia. Ostatni krok to ich pokrojenie.
Najlepiej jest suszyć grzyby w całkowicie naturalny sposób, czyli na słońcu. Grzyby można wtedy rozłożyć na sitku lub nawlec na nitkę. Jeśli jednak zabieramy się za suszenie grzybów w chłodniejsze miesiące, możemy powiesić grzyby na nitce nad kuchenką lub rozłożyć na siatce na grzejniku. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie specjalnych suszarek do grzybów.