Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Owocowe kremy do smarowania, czyli pyszny dodatek do wielu dań

owocowe kremy do smarowania
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Owocowe kremy do smarowania mają wielu fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Pasty z soczystymi truskawkami, aromatycznymi pomarańczami czy dojrzewającymi w słońcu wiśniami smakują wyśmienicie przez cały rok – zimą przywołują wspomnienie ciepłych dni, latem natomiast przynoszą orzeźwienie. Podpowiadamy, jak tego typu kremy można na co dzień wykorzystywać w kuchni.

Garść inspiracji na dania z kremami do smarowania o owocowych smakach

Kremy do smarowania z nutami owocowymi mogą ciekawie urozmaicić nie tylko śniadanie, ale również obiad czy deser. Pasty o owocowych smakach są konkurencją głównie dla dżemów, dlatego znakomicie sprawdzają się jako dodatek do naleśników, gofrów i wafli (w tym także ryżowych). Nic też nie stoi na przeszkodzie, by krem do smarowania potraktować jako nadzienie do ciast, przy czym trzeba pamiętać, że gotowe pasty często źle znoszą proces pieczenia.

Aby uniknąć problemów ze zmianą koloru lub konsystencji, wypieki należy nadziewać już po wystudzeniu. W ten sposób można wypełniać owocowymi kremami wnętrze pierniczków albo drożdżowych rogalików, pasty do smarowania nadają się też do przekładania biszkoptów. W duecie z bitą śmietaną czy czekoladą najlepiej wypadają kremy wiśniowe i pomarańczowe – takie smaki skutecznie przełamują słodycz wielowarstwowych tortów.

Przede wszystkim jednak owocowe kremy do smarowania tworzą idealnie dobrany duet z różnego rodzaju pieczywem: chlebem, bułką, croissantem, chałką. W tej odsłonie stanowią też doskonałą przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na wycieczkę. Poza tym pasty z owocami rewelacyjnie smakują solo – prosto ze słoika. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką przyjemność, zwłaszcza że niektórzy producenci oferują tego typu kremy w lżejszej, zdrowszej wersji.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania owocowych kremów do smarowania?

Wybór kremów do smarowania jest bardzo duży – nawet fani nietypowych połączeń smakowych mogą bez problemu znaleźć coś dla siebie. Niemniej podczas zakupów warto skupić się szczególnie na pastach, które wyróżniają się prostymi składami pozbawionymi niepotrzebnych dodatków i „pustych kalorii”. Najlepiej, jeśli krem nie zawiera dodanego cukru, a słodycz zawdzięcza cukrom naturalnie występującym w składnikach. Ponadto dobrym nawykiem jest unikanie soli, oleju palmowego oraz sztucznych barwników i aromatów.

Pracownik Sweet Mill, producenta zdrowszych kremów do smarowania, wyjaśnia: W większości tradycyjnych produktów cukierniczych znajduje się biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i utwardzony olej palmowy. Chociaż składniki te pozytywnie wpływają na konsystencję i smak słodkich przekąsek, niestety destrukcyjnie działają na zdrowie. Właśnie dlatego w Sweet Mill opracowaliśmy przepisy, w których nie ma oleju palmowego (zastępujemy go olejem shea) i dodanego cukru (zamiast sacharozy stosujemy np. maltitol). Nasze kremy również są smaczne, a jednocześnie stanowią kompromis między słabością do słodyczy i zarazem chęcią poprawienia swojej diety.

Owocowe kremy do smarowania to więc uniwersalny produkt, świetnie nadający się do różnych kulinarnych eksperymentów. Co ważne, także osoby starające się odżywiać w zbilansowany sposób mogą sięgać po tego typu pasty – wystarczy, że podczas zakupów wybiorą krem z bardziej przyjaznym, krótszym składem.