Zamrażanie kriogeniczne wielu osobom kojarzy się z filmami science fiction, w których schorowani milionerzy zamrażają swoje ciała w nadziei, że kiedyś ludzkość odkryje sekret nieśmiertelności. Jednak w praktyce obecnie jest to metoda wykorzystywana do mrożenia produktów spożywczych. Wprawdzie wciąż jej popularność nie jest duża, ale cały czas rośnie.
Czym zamrażanie kriogeniczne różni się od zamrażania mechanicznego?
Zamrażanie mechaniczne ogranicza się do wykorzystania chemicznego czynnika chłodniczego np. amoniaku lub freonów w cyklu zamkniętym. Taki system przenosi znaczne ilości schłodzonego powietrza, aby zamrozić dany produkt. Działa podobnie jak lodówka, ale oczywiście na większą skalę. Zamrażanie kriogeniczne to z kolei wykorzystanie np. ciekłego azotu. Czynnik chłodzący ma bezpośredni kontakt z mrożonymi produktami.
W przypadku mrożenia mechanicznego całościowe koszty zależą w dużej mierze od ceny energii elektrycznej. Na starcie trzeba też sporo zainwestować w sprzęt. Dodatkowo mrożenie mechaniczne jest mało elastyczne. Instalacja wymaga ciągłej konserwacji, co pochłania wiele czasu i energii. Zamrażanie kriogeniczne nie generuje na początku tak dużych kosztów. Stosowany w tym przypadku sprzęt jest mniejszy. Można go także wypożyczyć. Mrożenie tego typu jest mniej pracochłonne i energochłonne. W zasadzie do urządzenia wystarczy wlać płyn i włączyć natrysk.
Zamrażanie kriogeniczne z uwagi na niskie temperatury zamrażania jest metodą szybką i bardzo skuteczną. Zamrażarki mechaniczne rzadko kiedy oferują temperaturę poniżej -40 stopni Celsjusza. Kriogenika pozwala na zamrożenie w tym samym czasie o wiele większej ilości żywności.
Zachowanie wysokiej jakości mrożonych produktów spożywczych
Liczne badania naukowe potwierdzają zalety kriogeniki. Przede wszystkim wskazują na doskonałe zachowanie wysokiej jakości mrożonych w ten sposób produktów. Wpływ na to mają kryształki lodu, które tworzą się w ich wnętrzu. Im proces zamrażania następuje szybciej, tym mniejsze są one rozmiarowo. Duże kryształki oznaczają większe ryzyko rozmrażania się produktu, a dodatkowo mogą naruszyć jego strukturę. Dlatego może on zmienić swój wygląd. To bardzo duży problem przy mrożeniu warzyw czy owoców.
Utrata wilgoci, a więc i wagi produktu wpływa niestety negatywnie na jego sprzedaż. To oznacza spore straty dla producenta. Jednak zamrażanie kriogeniczne to proces szybki, a więc i straty nie są duże. Kriogenika jest też idealnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją działalność. Warto w tym przypadku zainteresować się ofertą https://www.cryogenshop.pl/.
Zamrażanie kriogeniczne w przemyśle spożywczym
W przemyśle spożywczym zamrażanie kriogeniczne jest wykorzystywane coraz częściej. Dużą popularnością cieszą się urządzenia, które pozwalają na mrożenie tylko zewnętrznej części produktu. Jest to świetne rozwiązanie np. przy plasterkowaniu wędlin. Pozwala bowiem na uzyskanie naprawdę cienkich i równych plastrów. Metoda mechaniczna zajmuje więcej czasu i jest zdecydowanie mniej wydajna.
Zamrażanie kriogeniczne jest też wykorzystywane podczas przygotowywania deserów różnego rodzaju. Pozwala na skuteczne mrożenie produktów bez mieszania się ze sobą poszczególnych warstw. Jest to świetne rozwiązanie wówczas, gdy poszczególne komponenty mają różne temperatury zamarzania. Poza tym kriogenika jest stosowana przy zamrażaniu dodatków do pizz mrożonych.