Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Lady chłodnicze do cukierni lub kawiarni

Witryny chłodnicze
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Lady chłodnicze do kawiarni na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jak dobrać odpowiednie urządzenie chłodzące? 

Początkowo klient zawsze je oczami. Odpowiednie wyeksponowanie produktu, który chcemy sprzedać jest najważniejszym pierwszym krokiem i powinniśmy się odpowiednio do tego przygotować. Poza odpowiednią budową, która powinna być estetyczna i solidna, lady, szafy chłodnicze oraz inne tego typu urządzenia powinny utrzymywać świeżość produktów przez odpowiednio długi czas. Dodatkowo, niezwykle istotną kwestią, jest spełnianie przez wybrane urządzenie określonych norm, niezbędnych do przechowywania produktów spożywczych. 

Regały chłodnicze

ladychlodniczecukierniczecena

Dzięki nim możliwa jest ekspozycja wielu produktów, przy jednoczesnej oszczędności miejsca. Poprzez piętrową budowę tego typu urządzenia, przedsiębiorca ma możliwość wystawienia kilku rodzajów produktów, takich jak wypieki słodkie i słone, ciasta na bazie kremów i śmietany, wyroby mleczne, świeżo wyciskane soki i wiele innych. Regał chłodniczy zapewnia widoczność z każdej strony, co daje klientowi możliwość dokładnego obejrzenia całej oferty i każdego produktu z osobna. Dostępna jest szeroka gama rodzajów regałów chłodniczych od dwu, aż po wielopiętrowe konstrukcje. 

Lady chłodnicze

Lady chłodnicze są dobrym rozwiązaniem do ekspozycji oferty danego przedsiębiorstwa, przy wykorzystaniu nieco większej przestrzeni. Najczęściej jednopiętrowe, występują również w wersjach dwupiętrowych. Rzadziej można spotkać większe konstrukcje. Dzięki swojej długiej budowie stanowią skuteczną ale również niezbyt nachalną, barierę pomiędzy częścią pracowniczą, a dostępną dla klientów. Lady chłodnicze najczęściej wykorzystywane są do przechowywania i prezentacji produktów, które często się sprzedają. Najczęściej są chłodzone nawiewem, dzięki czemu produkty są chłodzone równomiernie, zapobiega to ich wysychaniu. Jest to szczególnie istotne w przypadku wyrobów wrażliwych na zmiany temperatury, np. przygotowanych na bazie bitej śmietany. Dostępne jest również chłodzenie grawitacyjne, należy jednak pamiętać, że w tego typu ladach chłodniczych należy przechowywać wyroby mniej czułe na zmiany temperatury. Lady chłodnicze w większości wypadków są otwierane poprzez uchylanie przedniej szyby. Takie ułatwienie daje możliwość ułożenia produktów z punktu widzenia nabywcy i ułatwia utrzymanie czystości. W większości jest również możliwy dostęp do wnętrza od strony sprzedawcy. Tym sposobem otrzymujemy urządzenie ze wszech miar uniwersalne i łatwe w obsłudze oraz utrzymaniu.

Witryny chłodnicze

wyposażenie kawiarni chłodnictwo

Witryny chłodnicze są rozwiązaniem jeszcze mniejszym niż regały. Najlepiej nadają się do niedużych lokali, gdzie każdy m2 jest na wagę złota lub jako uzupełnienie do lokali z większymi urządzeniami. Ich konstrukcja zawiera zwykle do 4-5 pięter, rzadziej można spotkać większe. Daje prawie pełny widok wystawianych produktów. Witryny chłodnicze utrzymują długo świeżość sprzedawanych wyrobów. Dostęp do wnętrza jest możliwy z jednego z czterech boków urządzenia przez otwierane drzwi lub przesuwany kawałek szyby. Często można w nich spotkać obrotowe talerze lub całe piętra. Napęd najczęściej jest elektryczny i tego typu ułatwienie działa automatycznie. Dostępne są również wersje "napędzane" ręcznie. Dzięki temu klient ma pełny, 360-cio stopniowy widok na dany produkt. Najlepiej sprawdzają się w prezentacji tortów, ciast i deserów, które poza smakiem, wyróżniają się swoim wyglądem.

Dystrybutory do lodów

Dystrybutory do lodów są typem uprzedzeń chłodniczych, przeznaczonych wyłącznie do sprzedaży i prezentacji lodów. Ich budowa, umożliwiającą dostęp do wnętrza od strony sprzedawcy dawcy jest rozwiązaniem bardzo wygodnym. Daje wgląd klientowi do całej gamy sprzedawanych produktów, jednocześnie zabezpieczając je. Wybierać można wśród kilku, do aż kilkunastokomorowych modeli. Dystrybutory do lodów zapewniają temperaturę odpowiednią do ich przechowywania, jednocześnie nie mrożąc ich zbytnio. Propozycją, która powinna zwrócić uwagę przedsiębiorców, są nieduże dystrybutory do lodów. Takie urządzenia chłodzące mogą być wykorzystywane sezonowo, natomiast poza sezonem nie zajmą dużo miejsca w magazynie.

Witryny i lady grzewcze

Tego typu elementy wyposażenia są przeznaczone do przechowywania wypieków, które mogą lub powinny być spożyte ciepłe. Pizzerki, paszteciki, parówki w cieście francuskim - to tylko przykłady produktów, które się do tego nadają. Dzięki warunkom zapewnianym przez witryny i lady grzewcze, takie wypieki pozostaną ciepłe, lub nawet gorące, bez utraty swoich właściwości wizualnych i smakowych. Budowa urządzeń grzewczych nie różni się od tych chłodzących. Pełna gama wysokości, pięter i kształtów czyni z nich coś co zwiększy atrakcyjność każdego lokalu lub sklepu. Temperatura grzania w większości z nich jest regulowana z dużą dokładnością, są one zabezpieczone przed przypadkowym poparzeniem się przez pracownika lub klienta. 

Wszystkie przedstawione urządzenia łączy kilka kwestii. Trzeba zdecydować jaki model jest nam potrzebny pod kątem umiejscowienia elementu zasilającego. Do wyboru jest zewnętrzne lub wewnętrzne umiejscowienie tej części. Dodatkowo należy pamiętać, że zachowanie właściwości estetycznych i wizualnych zapewnianych przez wymienione urządzenia, jest możliwe tylko przy ich systematycznej konserwacji. Każde z nich trzeba codziennie opróżnić i dokładnie umyć. Tylko wtedy wyroby w nich prezentowane będą zachęcać do kupna i spożycia. Chcesz się dowiedzieć więcej sprawdź na www.lodo.pl