Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Czym charakteryzuje się kukurydza kiszonkowa?

kukurydza kiszonkowa
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Kukurydza jest obecnie bardzo ważnym elementem diety zwierząt gospodarskich. Produkowana z niej kiszonka jest podstawową paszą objętościową i energetyczną w żywieniu bydła. Zawiera znaczne ilości skrobi i tłuszczu, a ponadto jest bardziej opłacalna w porównaniu z innymi paszami objętościowymi. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze odmiany kukurydzy, aby wyprodukowana z niej kiszonka wyróżniała się wysoką jakością?

Jaka jest idealna kukurydza na kiszonkę?

Do produkcji kiszonki najlepiej nadają się odmiany mieszańcowe kukurydzy. Są one pierwszym pokoleniem powstałym w wyniku naturalnego skrzyżowania dwóch wyselekcjonowanych linii rodzicielskich. W porównaniu z odmianami populacyjnymi odmiany mieszańcowe wyróżniają się wyższą odpornością na czynniki stresowe, takie jak niedobór wody i niskie temperatury. Cechują się także lepszymi plonami i wigorem oraz szybszym wzrostem. Obecnie wszystkie uprawiane w Polsce odmiany kukurydzy to odmiany mieszańcowe.

Najważniejszym parametrem, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze kukurydzy na kiszonkę, jest udział suchej masy w plonie ogólnym. Ma on kluczowe znaczenie przy określaniu wczesności odmiany oraz wpływa na jakość otrzymanej kiszonki. Optymalna zawartość suchej masy w całych roślinach powinna kształtować się w zakresie 30-35%. Ponadto dla kukurydzy kiszonkowej ważne są: duży udział kolb w plonie ogólnym suchej masy, dobra strawność wegetatywnych części roślin oraz wysoka wartość parametru stay green.

Jeśli chodzi o typ ziarna, to na kiszonkę najlepiej nadaje się kukurydza o ziarnie typu flint lub typu pośredniego flint-dent. Ze względu na niepełne trawienie skrobi w żwaczu, pierwszym i największym z trzech przedżołądków u przeżuwaczy, proces trawienia tego typu ziarna przesuwa się do jelita cienkiego (tzw. skrobia by-pass). Kiszonka z kukurydzy o ziarnie typu flint lub flint-dent jest paszą treściwą dla bydła mlecznego i przyczynia się do zwiększenia jego wydajności mlecznej.

Jaką odmianę kukurydzy kiszonkowej wybrać?

Oprócz opisanych powyżej parametrów przy wyborze odmiany kukurydzy na kiszonkę należy także zwrócić uwagę na wczesność (FAO). Im odmiana wcześniejsza, tym krócej trwa jej okres wegetacyjny. Odmiany o niższym FAO cechują się większym udziałem kolb w masie oraz niższą wilgotnością ziarna, ale odmiany o wyższym FAO mają wyższą plenność. Wśród odmian wczesnych dobrym wyborem jest Tipico, której nasiona produkuje firma Saatbau Polska. Jest ona rekordowo plonującą odmianą, która toleruje słabsze stanowiska i radzi sobie z niedoborami wody. Wśród odmian średnio wczesnych polecana jest Brigado, a jeśli chodzi o odmiany średnio późne, warto zwrócić uwagę na Leonido czy Ułana.