Skip to main content

© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Folia do termoformowania — najpopularniejsze materiały do termoformowania

folia do termoformowania
 |  Artykuł partnera  |  Branża spożywcza

Produkty spożywcze wymagają opakowań dozwolonych do kontaktu z żywnością. Aby ich wytwarzanie było jeszcze bardziej opłacalne, stosuje się proces termoformowania. Proces ten zapewnia powtarzalność produkcyjną i ochronę dla artykułów spożywczych, tym samym gwarantując wysoką jakość przechowywania. Jakie materiały wykorzystuje się podczas tego procesu produkcyjnego?

Folia PET, czyli politereftalan etylenu

Dlaczego PET to tak popularna folia do termoformowania? Jej główne zalety to:

  • neutralność wobec produktów spożywczych;
  • duża wytrzymałość mechaniczna;
  • niska waga;
  • łatwość obróbki termicznej;
  • odporność na bardzo niskie i wysokie temperatury.

Sama folia PET to inaczej politereftalan etylenu, który występuje w kilku wariantach: A-PET, C-PET, G-PET, R-PET. W produkcji opakowań spożywczych szczególne znaczenie mają folie A-PET i C-PET. Pierwsza z nich zapewnia bardzo niskie koszty produkcyjne przy jednoczesnym wysokim poziomie wytrzymałości. Jest bezbarwna, przez co bardzo dobrze nadaje się do wytwarzania opakowań spożywczych dla produktów, które mają być widoczne przez klienta.

Z kolei folia do termoformowania C-PET posiada lepszą odporność na uderzenia podczas przechowywania w niskich temperaturach. Jest również stosowana przy gotowych posiłkach, które należy podgrzać w piekarniku lub mikrofali.

PP polipropylen do produkcji opakowań spożywczych

Kolejny surowiec chętnie wykorzystywany przy termoformowaniu to polipropylen. Jego najważniejsze cechy to:

  • obojętność wobec produktów spożywczych;
  • brak absorpcji wody;
  • łatwość w obróbce termicznej;
  • brak zapachu;
  • odporność na wysokie temperatury;
  • wysoka sztywność połączona z elastycznością.

Powyższe cechy powodują, że polipropylen to bardzo dobry materiał, jeśli interesuje Cię ekonomiczna i trwała folia do termoformowania. Bardzo dobrze sprawdza się szczególnie do pakowania produktów wystawianych na spore temperatury.

Polistyren i polichlorek winylu w opakowaniach spożywczych

Oba ww. materiały są chętnie stosowane w procesie termoformowania. Polistyren można stosować przy produkcji opakowań spożywczych. Dzięki niższej temperaturze mięknienia sam proces wytwarzania określonych kształtów przebiega łatwiej. Polistyren PS może być również stosowany przy generowaniu artykułów o wyjątkowo złożonych kształtach.

Równie chętnie wybieranym przez producentów materiałem jest PVC, czyli polichlorek winylu. Jest lekki i wykazuje silne zdolności izolacyjne. PVC stosuje się przy wyrobach potrzebujących opakowań przeźroczystych lub nieprzeźroczystych. Podobnie jak polistyren poddaje się obróbce termicznej przy niższych temperaturach.

Dlaczego wybrać produkty termoformowalne – podsumowanie

Sam proces termoformowania opakowań spożywczych jest wyjątkowo ekonomicznym i skutecznym wariantem ich przygotowywania. Powtarzalność i wysoka skuteczność zapewniają obniżenie kosztów i zapewniają producentowi wysoką jakość otrzymywanych opakowań. Proces termicznego formowania umożliwia zachowanie właściwości fizycznych i chemicznych materiału bez żadnych zmian. Ma to szczególne znaczenie przy dostarczaniu żywności w foliach termoformowanych, ponieważ musi ona pozostawać jak najdłużej świeża.