Folia to materiał, który już od dawna jest chętnie wykorzystywany jako opakowania w przemyśle spożywczym. Bardzo ciekawą formą opakowań foliowych są rękawy foliowe. Takie opakowania pozwalają na jeszcze lepsze zastosowanie w praktyce właściwości folii jako materiału do pakowania żywności. Ma to znaczenie przede wszystkim w miejscach, gdzie praca przy pakowaniu żywności została zautomatyzowana. Rękawy foliowe stosuje się do pakowania materiałów sypkich. Pozwalają też na ochronę materiałów o dużej kruchości, oraz na bezpieczne oddzielenie ich od czynników zewnętrznych i stosowanych np. w sklepach do utrzymania odpowiedniej czystości substancji chemicznych.
Zalety stosowania rękawów foliowych
Folia to materiał, który jest odporny na niskie temperatury, dzięki czemu jest odpowiednia także do przechowywania żywności w warunkach chłodniczych. Charakteryzuje się dużą elastycznością i nie zmienia smaku oraz zapachu produktów. Zastosowanie rękawów foliowych pozwala również na szybkie pakowanie żywności, dzięki czemu przyspiesza pracę w sklepach spożywczych na działach mięsnych, przy pakowaniu produktów w branży rybnej oraz w branży nabiałowej. Oczywiście rękawy foliowe są także często stosowane w innych przemysłach, np. chemicznym lub kosmetycznym.
Dodatkowe funkcjonalności
Rękawy foliowe to nie jest tylko jeden rodzaj opakowań. Najlepsi producenci opakowań, tacy jak np. firma Supravis, która zajmuje się produkcją różnego rodzaju barierowych i wysokobarierowych opakowań są w stanie nadać produkowanym rękawom foliowym także inne funkcjonalności. Jak tłumaczy nam nasz rozmówca ze wskazanej wyżej firmy:
Rękawy foliowe mogą mieć różne cechy użytkowe. W zależności od potrzeb mogą one posiadać też dodatkowe właściwości poślizgowe lub antypoślizgowe, a także właściwości, które sprawiają, że nie będą one ulegać zaparowaniu lub zamgleniu. W technologii ich wytwarzania stosuje się dodatkowe materiały zwiększające poziom absorpcji oraz neutralizacji promieni UV czy pochłaniacze wilgoci. Wszystko to decyduje, że jest to produkt idealnie dopasowany do potrzeb przechowywania i zabezpieczenia żywności, bez względu na jej rodzaje.
Można również dobrać odpowiedni kolor folii, ale też zastosować perforację, jeśli przechowywany materiał wymaga bezustannego dostępu do powietrza. Można również dobrać odpowiednią grubość folii, ale też wybrać formułę z zakładkami, która jeszcze bardziej wpłynie na efektywność pracy ludzi lub maszyn.