© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Zastosowanie kukurydzy w celach pastewnych. Kiedy i dlaczego warto?

kukurydza pastewna
 |  Redakcja  |  Branża spożywcza

Kukurydza występuje w kilku gatunkach, które różnią się między sobą właściwościami i zastosowaniem. Jednym z najbardziej popularnych gatunków jest kukurydza zwyczajna. Jest przeznaczona przede wszystkim do upraw rolniczych. Kukurydza to roślina łatwa w uprawie, uważana za produkt na paszę wysokiej jakości. Jakie korzyści przynosi jej uprawa w celach pastewnych?

Korzyści wynikające z uprawy kukurydzy pastewnej

Kukurydza pastewna jest drugą, po pszenicy, rośliną uprawianą na szeroką skalę. Wynika to z jej wszechstronnego zastosowania. Używa się jej nie tylko do produkcji paszy dla zwierząt, ale także jako surowiec energetyczny i przemysłowy. Jest to także roślina produkująca najwięcej ziarna. 

Jeśli chodzi o produkcję paszy dla zwierząt, z kukurydzy pastewnej wytwarza się kiszonkę, która stanowi wartościowy pokarm dla bydła. – Kiszenie rośliny pozwala uzyskać zakonserwowany pokarm stosowany w ciągu całego roku. Nie jest to jednak zbyt dobry sposób obróbki kukurydzy, ponieważ istnieje ryzyko wycieku soków, a poza tym w paszy tego typu zawarte są duże ilości kwasu octowego. Należy zatem przeprowadzić kiszenie we właściwy sposób, aby uzyskać produkt wysokiej jakości — doradza przedstawiciel firmy Małopolska Hodowla Roślin

Uprawa kukurydzy pastewnej na kiszonkę przynosi jednak wiele korzyści. Zwierzęta żywione produktem dobrej jakości są zdrowe i rzadziej chorują. Żywienie bydła kiszonką jest jednym z nowoczesnych sposobów, który pozwala na pełne wykorzystanie możliwości produkcyjnych zwierząt. Jakość paszy można ustalić już podczas wyboru odmiany kukurydzy przed jej posadzeniem. 

Kiedy uprawiać kukurydzę? 

Kukurydza jest rośliną mało wymagającą i łatwą w uprawie. Jedyną przeszkodą w jej wzroście mogą być susza lub podtopienia. Podobnie wygląda kwestia doboru gleby pod uprawę. Roślina  może rosnąć na glebach, których pH wynosi od 5 do 7,5. Należy zapewnić jej natomiast dobre nawodnienie i nasłonecznienie. 

Czas wysiewu kukurydzy często określa się na podstawie wzrostu mniszka lekarskiego. Można się go podjąć, gdy roślina zakwita. Okres ten trwa od połowy kwietnia do połowy maja, gdy gleba ma temperaturę minimum 8°C. Zaleca się jednak siew wczesny, czyli w drugiej połowie kwietnia, gdyż z reguły rośliny lepiej radzą sobie z suszą. Siejąc kukurydzę pastewną, należy zadbać o:

  • głębokość siewu, 
  • odstępy pomiędzy rzędami, 
  • odpowiednie nawożenie. 

Kukurydzę można siać bezpośrednio do gruntu lub uprawiać z rozsadu. Drugi sposób polega na umieszczaniu kiełków w szklarni w wyższej temperaturze. Takie działanie skraca okres wegetacji i może przyspieszać zbiór o około 3 tygodnie. Kukurydzę z rozsadu umieszcza się w gruncie w połowie maja. Zwykle ostatnie wiosenne przymrozki w tym czasie ustępują.

BizNews


© 2020 BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry