© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Genialne desery z lodami, które przyrządzisz samodzielnie

dekoracja lodów
 |  Redakcja  |  Branża spożywcza

Kto z nas nie kocha lodów? Nie ważne, czy lato czy zima – czasem każdy ma ochotę na coś słodkiego z dodatkiem mrożonych deserów. Oto kilka przepisów na słodkości z dodatkiem lodów, które przyrządzimy samodzielnie!

Szarlotka z lodami

Królowa polskich deserów – szarlotka, doskonale komponuje się w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. Delikatny smak jabłek, cukru waniliowego i cynamonu w ciepłym deserze perfekcyjnie łączy się z delikatnym smakiem zimnych lodów.

Do zrobienia szarlotki będą potrzebne:

  • 350g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 żółtek jaj
  • 600g mąki
  • Proszek do pieczenia
  • Kasza manna
  • Cynamon

Po obraniu jabłek i usunięciu gniazd nasiennych należy włożyć je do garnka, podlać wodą i dusić aż zaczną się rozpadać. Następnie dodaje się szklankę cukru i czeka do odparowania. Po przestudzeniu miesza się mus z 4 łyżkami surowej kaszy i łyżką cynamonu.

Aby zrobić ciasto należy wymieszać w mikserze mąkę, resztę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz margarynę do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie większą część ciasta przekłada się do formy i ugniata palcami, a następnie wstawia do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po podpieczeniu spodu, wstawia się masę jabłkową, a na wierzch nakłada resztę ciasta i ponownie wstawia się do pieca na około 40 minut.

Gotową szarlotkę należy serwować na ciepło z gałką zimnych lodów waniliowych lub śmietankowych. Jako dekoracja lodów świetnie sprawdzą się listki mięty. Doskonałe będą również

Malinowy torcik lodowy

Wbrew pozorom wykonanie tortu lodowego nie jest wcale trudne. Wystarczy mieć w zanadrzu lody malinowe, ciastka maślane oraz małe bezy – gotowe lub przyrządzone samodzielnie z białek ubitych z cukrem.

Formę tortową wykłada się papierem do pieczenia, a na spód wysypuje się pokruszone na drobno ciasteczka maślane. Należy dokładnie przykryć dno, a następnie na wierzch wyłożyć lekko roztopione lody malinowe. Jeśli lody mają formę stałą, na wierzch nakłada się bezy i wstawia do zamrażarki. Na wierzch lodów przed podaniem można ułożyć dekorację ze świeżych owoców.

Gofry z lodami

To kolejny sposób na połączenie ciepłego deseru z pysznymi mrożonymi dodatkami. Do jego wykonania potrzebna będzie jednak gofrownica lub specjalna forma do piekarnika.

Potrzebne składniki to:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • Cukier do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju
  • Proszek do pieczenia
  • sól

Mleko, mąkę, 2 łyżki cukru, olej, łyżeczka proszku do pieczenia, dwa żółtka jaj i szczyptę soli miesza się razem, aż przyjmą formę gładkiej masy. Białka z jaj ubija na pianę i miksuje z gotowym ciastem. Następnie masę dodaje się do gofrownicy lub formy i piecze aż się zarumieni. Po ostudzeniu dodawana jest gałka lodów waniliowych, a także dekoracje: polewa czekoladowa, owoce, liście mięty czy różnorodne posypki do lodów.

BizNews


© 2020 BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry