© BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone


Dlaczego warto decydować się na produkty bezglutenowe?

Produkty bezglutenowe
 |  Redakcja  |  Branża spożywcza

Różnorodne sposoby żywienia często wzbudzają kontrowersje, szczególnie jeżeli są wyjątkowo restrykcyjne. Niewątpliwie zalicza się do nich dieta bezglutenowa, która dotychczas kojarzona mogła być głównie z osobami chorymi na celiakię. Niemniej jednak udowodnione korzyści stosowania takiego rodzaju diety może zachęcić do jej wypróbowania – jakie korzyści niesie za sobą jedzenie produktów bezglutenowych? Czy jest to racjonalny sposób odżywiania mający wpływ na nasze zdrowie?

Produkty bezglutenowe a korzyści zdrowotne

Jednym z najczęściej podawanych powodów które wykorzystywane są w propagowaniu diety pozbawionej produktów zawierających gluten to przede wszystkim efektywna utrata wagi. Wynika to z faktu nie tyle zminimalizowania dostarczania glutenu do organizmu, a raczej ograniczenia produktów o dużej kaloryczności, które ten gluten zawierają. Gluten sam w sobie nie powoduje większych wahań wagi ponieważ jest białkiem, natomiast  produkty takie jak białe pieczywo, ryż czy makaron które tworzone są z wykorzystaniem zbóż są czynnikiem powodującym jego dostarczenie do organizmu wraz z dużą ilością kalorii, tym samym prowadząc do przybierania na wadze. Niewątpliwie korzyści zdrowotne z powodu wybierania produktów bezglutenowych to nie tylko utrata wagi, ale również lepszy sen, dobre samopoczucie i więcej energii. Osoby z problemami gastrycznymi, a także cierpiące na autoimmunologiczną chorobę tarczycy Hashimoto zdecydowanie odczują różnicę, wyeliminowując produkty zawierające gluten ze swojej diety. Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto znacznie lepiej przyswajają leki, a dodatkowo odczuwają szybką różnicę w poziomie energii w ciągu dnia, co jest częstym problemem przy tej przypadłości. Jeżeli nawet nie cierpimy na żadną chorobę która wymuszałaby na nas taki sposób odżywiania, to warto wypróbować wprowadzenie zasad bezglutenowego żywienia choćby przez wzgląd na zdecydowaną poprawę samopoczucia – ograniczenie spożywania białego chleba czy makaronu w nadmiernej ilości z pewnością doskonale na to wpłynie!

Wady produktów bezglutenowych

Jak każda dieta, również w przypadku tej bezglutenowej konieczne jest wyeliminowanie całkiem sporej ilości produktów zawierających ten pierwiastek.  To powoduje znaczne zwężenie produktów które są dozwolone w nowym sposobie odżywiania, a to może prowadzić do utrudnionego utrzymania się w jego ryzach. Dodatkowo poprzez dużą popularność produktów bezglutenowych, ich cena nierzadko jest dość wysoka w porównaniu z klasycznymi odpowiednikami, co może negatywnie odbić się na zawartości naszego portfela. Najlepszym zatem rozwiązaniem wydaje się ograniczenie produktów które zawierają gluten, jednak nie wyrzucanie ich całkowicie ze swojego jadłospisu – jak mówi stare przysłowie, w nadmiarze wszystko jest szkodliwe, jednak jeżeli zachowamy równowagę, wówczas nie powinniśmy się martwić zgubnym wpływem glutenu na nasz organizm. Dodatkowo zdrowa i zbilansowana dieta wcale nie musi oznaczać całkowite wyeliminowanie różnych produktów, w tym zawierających gluten, z naszego codziennego jadłospisu. Warto podchodzić do tych kwestii rozsądnie, i nie dać się porywać chwilowym trendom popularnym w mediach.

 Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

 

BizNews


© 2020 BizNews. Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry