Kocioł warzelny - do czego służy, gdzie jest niezbędny?

kotly warzelne

W gastronomii często wykorzystywane są urządzenia, które ułatwiają i usprawniają przygotowywanie produktów spożywczych oraz potraw – dzięki nim możliwe jest gotowanie ich na szeroką skalę. Jednym z takich urządzeń jest kocioł warzelny. Co to jest, do czego służy i gdzie znajduje zastosowanie?

Co to jest kocioł warzelny?

Kotły warzelne to tradycyjne urządzenia stosowane w przemyśle gastronomicznym oraz garmażeryjnym, które mogą służyć zarówno do przygotowywania i podgrzewania potraw płynnych, jak i do produkcji mięs oraz wędlin. Jednym z przykładów kotłów warzelnych jest urządzenie dostępne na zfm-online.com/oferta/kociol-warzelny, które przeznaczone jest do gotowania wyrobów wędliniarskich oraz do topienia tłuszczy.

Większość kotłów gastronomicznych składa się z komory warzelnej, izolacji oraz w sterowników do kontroli temperatury. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, w komorze kotła równomiernie rozkładane jest ciepło, co sprawia, że potrawy czy wyroby mięsne podgrzewane są równomiernie – zapobiega to ich przypalaniu.

Wybierając to urządzenie należy szczególną uwagę zwrócić na to, czy pokrywa oraz zbiornik są w odpowiedni sposób izolowane, co minimalizuje ryzyko poparzeń podczas pracy przy kotle. Natomiast specjalne sterowniki umożliwiają stałą kontrolę temperatury w komorze oraz pozwalają na jej zmianę w trakcie procesu gotowania.

Jakie są rodzaje kotłów gastronomicznych?

Kotły warzelne dzieli się ze względu na typ zasilania na elektryczne, gazowe oraz parowe.

Kocioł warzelny parowy ogrzewany jest parą technologiczną, która wytwarzana jest w specjalnie przeznaczonej do tego komorze i przedostaje się do miejsca docelowego dzięki tzw. przestrzeni grzejnej. To najbardziej popularne urządzenie wykorzystywane w przemyśle gastronomicznym oraz garmażeryjnym.

Kotły gastronomiczne gazowe są najdroższe, lecz jednocześnie generują najniższe koszty eksploatacji, związane z niewysoką ceną samego gazu. Jednak w ich przypadku konieczna jest instalacja efektywnego systemu wentylacji służącego do odprowadzania spalin.

W przypadku kotłów elektrycznych nie ma już takiego problemu, są tańsze w zakupie, choć droższe w późniejszej eksploatacji. Wymagają również nieustannej dostawy energii elektrycznej o dużej mocy, dlatego przed ich zamówieniem należy sprawdzić, czy istniejąca instalacja elektryczna to umożliwia.

Gdzie stosowany jest kocioł warzelny?

W zależności od typu kotłów, wyróżnia się dwa główne rodzaje zastosowania tych urządzeń gastronomicznych: przygotowywanie oraz podgrzewanie potraw lub termiczna obróbka mięs.

W pierwszym przypadku kocioł warzelny niezbędny jest w obiektach żywienia zbiorowego: stołówkach, na imprezach masowych czy w zakładach karnych. Wtedy ważne jest, aby jednorazowo ugotować do kilkudziesięciu litrów potrawy oraz mieć możliwość stałego monitorowania jej temperatury.

Natomiast kotły warzelne wykorzystywane w garmażerii pozwalają na parzenie oraz gotowanie mięs i wędlin oraz na wytapianie tłuszczu. Dzięki temu można usprawnić procesy produkcyjne w zakładach przetwórstwa spożywczego.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Positive SSL