Zyskaj mobilność: kontenery gastronomiczne w biznesie cateringowym
Firma cateringowa to jeden z najpopularniejszych typów biznesu w branży gastronomicznej. Zamawianie gotowych posiłków jest modne już nie tylko na imprezach firmowych. Cieszy się popularnością również wśród klientów prywatnych, którzy na co dzień chcą się zdrowo i regularnie odżywiać. Taki biznes wymaga dopełnienia niewielu formalności, ale trzeba pamiętać o wymaganiach lokalowych. Jednym z atrakcyjnych rozwiązań dla cateringu może być kontener gastronomiczny. Dlaczego?
Kontener gastronomiczny, czyli jaki?
Kontener gastronomiczny to konstrukcja zaprojektowana pod działalność związaną z przygotowywaniem czy dystrybucją posiłków. Taki obiekt ma charakter mobilny. To oznacza, że można umieścić go niemal w dowolnej lokalizacji, zgodnie ze swoimi potrzebami.
Kontener gastronomiczny musi być wyposażony w zaplecze sanitarne oraz kuchnię. Jego przestrzeń powinna odpowiadać wymogom BHP – to zadanie przedsiębiorcy, który musi liczyć się z możliwą kontrolą ze strony sanepidu.
Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które planują działalność w ramach tzw. małej gastronomii, ale także dla firm cateringowych.
Jak wykorzystać kontener gastronomiczny w cateringu?
Ze względu na mobilność kontenery cieszą się dużą popularnością w biznesie cateringowym. Jeśli prowadzisz taką działalność i masz zapewnić zaplecze gastronomiczne np. na imprezie masowej czy innym wydarzeniu plenerowym, to strzał w dziesiątkę. Dzięki własnej przestrzeni posiłki możesz przygotowywać w komfortowych warunkach i to niezależnie od warunków pogodowych.
Co ważne, kontener gastronomiczny może zostać zaprojektowany według Twoich indywidualnych potrzeb. Przykładowo, jeśli poza zapleczem związanym z przechowywaniem obróbką i serwowaniem żywności chcesz zapewnić gościom miejsce do spożycia posiłków, możesz uwzględnić to w projekcie.
Dlaczego catering w kontenerze to dobry pomysł?
Jeśli wybierzesz sprawdzonego producenta kontenerów, zyskasz nie tylko rozwiązania wysokiej jakości, ale także idealnie dostosowane do działalności cateringowej. Twój obiekt będzie spełniać niezbędne wymogi związane z higieną i bezpieczeństwem. Pamiętaj, że kontenery gastronomiczne muszą odpowiadać wytycznym ustanowionym przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Ponadto czas realizacji zarówno produkcji, jak i montażu kontenera jest bardzo krótki. Możesz zacząć korzystać z niego niemal od razu po instalacji w wybranej lokalizacji.
Warto pamiętać, że przyjemność z jedzenia zależy również od otoczenia. Dlatego nowoczesne kontenery gastronomiczne to często estetyczne obiekty, które przyciągają nie tylko zapachem przygotowywanych w środku potraw, ale także wyglądem.
Największe zalety kontenerów gastronomicznych stanowią uniwersalność, możliwość przewożenia z miejsca na miejsce i całoroczność – posiłki przygotujesz i zaserwujesz o każdej porze roku, nawet gdy klient zażyczy sobie ich dostarczenia np. podczas zlotu narciarzy w okolicy stoku. W końcu mobilność to najważniejsza cecha dobrego cateringu. Natomiast brak ograniczeń to cenny wyznacznik dla klienta, który szuka obsługi wydarzenia na najwyższym poziomie.
Jak zamówić kontener dla firmy cateringowej?
Obecnie nie ma problemu z zakupem nowoczesnego kontenera gastronomicznego i to dopasowanego do potrzeb konkretnej działalności. Wystarczy wybrać producenta i złożyć zamówienie, dokładnie przedstawiając mu swoje oczekiwania. Przy takich realizacjach często można dodatkowo liczyć na profesjonalne porady, co jest na wagę złota dla osób, które do tej pory nie korzystały z mobilnych rozwiązań w gastronomii.
Firmy takie jak G-CON oferują ponadto kompleksową obsługę. Obejmuje ona nie tylko produkcję kontenera, ale także przygotowanie jego projektu, a na finalnym etapie również montaż i instalację zgodnie ze sztuką.
Możliwość przemieszczania się z lokalem gastronomicznym wedle potrzeb klientów pozwoli Ci zwiększyć obroty firmy cateringowej i to bez większych nakładów finansowych. Zakup kontenera gastronomicznego, nawet bogato wyposażonego, jest znacznie tańszy niż kupno lub wynajem stacjonarnego lokalu. Ta druga przestrzeń, przez niezmienną lokalizację, sama w sobie wymusza ograniczenie działalności do konkretnego obszaru. Ty jednak wcale nie musisz się na nie godzić – wystarczy, że w zamian wybierzesz kontener.