Posiłki lub przekąski na firmowe szkolenie dostarczone przez firmę cateringową
Usługi cateringowe dla firm obejmują m.in. przygotowanie ciepłych posiłków lub przekąsek na oficjalne szkolenia. Zajęcia dzielą się na różne bloki tematyczne, pomiędzy którymi jest czas na skorzystanie z poczęstunku. Wydarzenie można też zwieńczyć wspólną kolacją, będącą okazją do wymiany spostrzeżeń na temat instruktażu. Jakie dania sprawdzą się najlepiej?
Organizując poczęstunek na szkolenie, warto pamiętać o wymogach dietetycznych, jakie mogą mieć niektórzy uczestnicy. Najlepiej przeprowadzić ankietę, w której pracownicy zaznaczą ew. alergie i inne przeciwwskazania. Podobne podejście sprawi, że osoby przygotowujące catering dla firmy zapewnią ciekawe propozycje dla całego zespołu. Uwzględnienie takich wytycznych wpłynie również na morale w zakładzie, ponieważ podwładni poczują, że o nich zadbano.
Propozycje profesjonalnego cateringu dla firm
Choć menu „szkoleniowe” są różnorodne, można wskazać kilka rodzajów przekąsek oraz dań, które często pojawiają się w ofertach cateringowych. Jak twierdzą eksperci z katowickiej firmy Iwona, popularność takich potraw ma swoje źródło w starannym dopasowaniu do charakteru wydarzenia. Oto kilka „smakowitych” propozycji:
1. Finger food
Przed salą, w której odbywa się szkolenie, często są ustawione wysokie, smukłe stoliki (tj. bez krzeseł). Aby łatwiej było zjeść drobny poczęstunek, przygotowuje się je w „stylu” finger food, czyli pozwalający je spożyć za pomocą palców i jednego kęsa. Do szczególnie lubianych zakąsek należą m.in. roladki z tortilli czy tartaletki z sałatką.
2. Zupy-krem
Dłuższa przerwa obiadowa lub uroczysta kolacja to doskonały moment, aby zjeść coś ciepłego. Dobrą propozycją są zupy-krem, które zazwyczaj przygotowuje się na bulionie warzywnym (są więc wege-friendly), dzięki czemu nie obciążają żołądka, jednak nasycają „pierwszy głód”. Taka forma podania prezentuje się także niezwykle elegancko.
3. „Skarby” w bemarach
Najlepiej, gdy drugie dania znajdują się w bemarach lub innych podgrzewaczach – dzięki temu każdy może wybrać to, co najbardziej mu odpowiada. Catering dla firm z Katowic oferuje wiele potraw, jednak są to propozycje wytrzymujące dłuższe ocieplanie bez znaczącego wpływu na walory smakowe, czyli np. nadziewane warzywa czy mięso w sosie.
Smaczny catering dla firm
Sporządzając menu na szkolenie, warto więc pamiętać o wygodzie spożywania potraw, formie podania oraz kwestii podgrzewania (nie powinny wysychać w bemarach). Istotne jest również dopasowanie propozycji do alergii pokarmowych, chorób przewlekłych i diet roślinnych, które zgłosili pracownicy.