Czas pandemii nie sprzyja wielu biznesom, jednak pewne branże muszą działać niezależnie od panującej sytuacji. Można wymienić tu chociażby prace sezonowe czy budowlankę, w związku z którymi bardzo często potrzebne są noclegi pracownicze. Stają się one koniecznością zwykle wtedy, gdy pojawia się potrzeba codziennych dojazdów do pracy. Aby nie tracić czasu i przede wszystkim móc zregenerować się po całym dniu, pracownicy potrzebują miejsca znajdującego się w bliskiej odległości. W jaki sposób obiekty oferujące usługi tego typu powinny dostosować się do obecnej sytuacji związanej z pandemią?
Podstawowe kwestie dotyczące obiektów noclegowych
W budynku w jednym czasie przebywa spora grupa ludzi. Mijają się np. w restauracji, w okolicach recepcji czy w łazience. Absolutną podstawą jest zakrywanie nosa i ust przez wszystkich pracowników oraz wynajmujących pokoje. Dotyczy to oczywiście miejsc wspólnych. W newralgicznych punktach powinny zostać umieszczone pojemniki z płynem dezynfekującym, tak aby każdy mógł swobodnie z nich skorzystać. Osoby, których dotyczą noclegi pracownicze i mają potrzebę skorzystania z pomocy recepcjonisty, muszą zachować min. 1,5 m, a najlepiej 2 m dystansu stojąc w kolejce. Pracownicy recepcji dodatkowo powinni być oddzieleni od swoich rozmówców przezroczystą ścianką.
Częsta dezynfekcja i dbanie o higienę
W przypadku wspólnych łazienek, obiekt oferujący noclegi pracownicze powinien zadbać o jak najczęstsze dezynfekowanie tych pomieszczeń. Co więcej, muszą być w nim dostępne przez cały czas środki do mycia rąk oraz ich odkażania. Warto pamiętać, że im bardziej dane miejsce przywiązuje wagę do dbania o czystość i dezynfekcję, tym bezpieczniej będą czuli się wynajmujący. Nie wolno zapominać o tak istotnych punktach jak klamki, kontakty, włączniki światła oraz wszelkiego rodzaju uchwyty.
Dodatkowe kwestie związane z bezpieczeństwem
Obiekty oferujące gościom dostęp do restauracji, w związku z pandemią, również musiały dostosować się do nowych zasad. Przede wszystkim nie powinien funkcjonować tzw. szwedzki stół. Dania podaje się bezpośrednio do stolika. Właściciele miejsc oferujących noclegi pracownicze najczęściej uniemożliwiają dostęp do wspólnych urządzeń, takich jak suszarka do rąk czy suszarka do włosów. Istotną kwestią jest ponadto dezynfekowanie przedmiotów takich jak klucze lub pilot do telewizora, gdy tylko dany pokój zostanie zwolniony przez dotychczasowych gości.